De Turkse lira dook donderdag verder in onbekend terrein en bereikte een nieuw dieptepunt van 9,975 ten opzichte van de dollar.
De lira daalde met maar liefst 1,2% en naderde de psychologische drempel van 10 ten opzichte van de Amerikaanse munt.
De lira is in vijf jaar tijd tweederde van zijn waarde kwijtgeraakt, wat het inkomen van de Turken aantast samen met een inflatie.
Eerder was een dollar 9,9145 Turkse lira waard.
De Turkse munt – opnieuw de slechtste munteenheid in opkomende markten dit jaar – naderde ook een recorddieptepunt ten opzichte van de euro op 11.4386.
Stijgende Amerikaanse rentetarieven hebben de neiging om fondsen weg te trekken uit opkomende economieën met een hoge buitenlandse schuld, zoals die van Turkije.
De lira heeft dit jaar 25% van zijn waarde verloren, vooral door bezorgdheid over de geloofwaardigheid van het monetaire beleid.
President Tayyip Erdogan drong aan op lagere rentetarieven om de groei te stimuleren, ondanks een inflatie van bijna 20%.
Analisten verwachten meer versoepelingen, ondanks de reeds diep negatieve reële rente.
Een handelaar van een lokale bank zei dat Turken gevoeliger zijn geworden voor stijgende prijzen en minder gevoelig voor rentetarieven.
De inflatie lag de afgelopen vijf jaar meestal in de dubbele cijfers en de voedselprijzen stegen vorige maand met bijna 30% ten opzichte van een jaar geleden.
De totale inflatie van de consumentenprijzen bedroeg vorige maand 19,9%.
Atilla Yesilada, econoom bij Istanbul Analytics, zei dat het onwaarschijnlijk is dat de inflatie volgend jaar onder de 25% zal blijven als de centrale bank de rente blijft verlagen, waardoor de lira daalt en de importkosten stijgen.
Bron: Turkse media