De Blue Whale Game (blauwewalvisspel), ook bekend als de Blue Whale Challenge (Uitdaging met de blauwe walvis), is ondertussen over de hele wereld berucht geworden voor de gevaren die het inhoudt. Zo ook in Turkije. Er zijn onder andere gevallen bekend van gamers die zelfmoord pleegden.

https://www.youtube.com/watch?v=H_ryRPQ8R7k

Het aantal zelfmoorden is recent zelfs toegenomen. Daarom heeft de Turkse regering beloofd om maatregelen te nemen.

De Turkse ministeries van Transport, Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Volksgezondheid gaan samen de strijd aan tegen de negatieve effecten van het spel.

Samenwerking met Google

Minister van Transport en Infrastructuur Cahit Turhan had het over de strijd tegen de Blue Whale Challenge en andere gelijkaardige spellen die geleid hebben tot zelfmoorden onder jongeren. Turhan merkte op dat Google met de Turkse regering samenwerkt om te zorgen dat er geen advertenties meer verschijnen voor spellen met schadelijke inhoud, en om kinderen meer bewust te maken van het probleem.

Uitvoeren van 50 horror-taken

Het spel bestaat uit het uitvoeren van 50 horror-taken, zoals: een bepaalde tijd naar een horrorfilm kijken, walvissen tekenen op je armen en benen, met een scheermes de  ‘F57’ tekenen op je armen en benen, naar hele luide muziek luisteren, een bepaalde tijd niemand mogen zien, ziek zijn, hoge muren beklimmen en, ten slotte, zelfmoord plegen.

Ontwerper van de Blue Whale Challenge

Philip Budeikin

‘F57’ is de naam die Philip Budeikin, de Russische ontwerper van de Blue Whale Challenge, oorspronkelijk aan het spel had gegeven. In 2016 werd hij gearresteerd en veroordeeld voor het aanzetten van jongeren tot zelfmoord. Een onbekende ‘meester’ draagt deze taken aan de spelers op. Die meester komt regelmatig kijken of de spelers gehoorzamen. De deelnemers worden gemonitord met webcams, zo werd recent bericht door lokale en internationale media. Het spel kwam in Turkije in het nieuws toen vorig jaar een 24-jarige universiteitsstudent zich had opgehangen na het spelen van het spel.

Volgens Turhan vind je dergelijke spellen niet op standaard Internetadressen waar iedereen gemakkelijk aankan via zoekmachines.

“Dit type spel is niet gekoppeld aan een browser, ze hebben geen vaste website, kunnen niet gedownload en geïnstalleerd worden en worden niet officieel verkocht.”

Sabah

S.V.R.

https://www.youtube.com/watch?v=gh3ZqX2yNZs&t=7s

https://www.youtube.com/watch?v=vq90Qo0US9M