De Turkse inlichtingendienst (MIT: Millî İstihbarat Teşkilatı) heeft een familielid van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen in het buitenland gearresteerd en naar Turkije gebracht.
Selahaddin Gülen is door agenten van de Nationale Inlichtingenorganisatie (MIT) meegenomen naar Turkije nadat hij in het buitenland was gearresteerd, melden de Turkse media, zonder echter te zeggen in welk land.
Selahaddin Gülen, een familielid van Fetullah Gülen, leider van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ), is in het buitenland gevangengenomen tijdens een operatie van de Nationale Inlichtingenorganisatie (MİT) en naar Turkije gebracht, zo hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.
FETÖ üyesi Selahaddin Gülen yurt dışında MİT operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi https://t.co/4K6fu4q1rS pic.twitter.com/QKrZHkTIQN
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) May 31, 2021
Selahaddin Gülen wordt beschouwd als een “hooggeplaatste FETÖ-figuur” van wie president Recep Tayyip Erdoğan in een toespraak op 19 mei zei dat hij moest worden gevangengenomen.
De verdachte werd gezocht omdat hij lid was van een terroristische groepering. Volgens websites die banden hebben met de groep zou Selahaddin Gülen in Kenia gevangen zijn genomen, maar de autoriteiten hebben die beweringen niet bevestigd.
Sommige media beweerden dat hij in een Aziatisch land gevangen zou zijn genomen. Geholpen door geheime leden van de terreurgroep is de verdachte, een leraar, Turkije ontvlucht nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.
Selahaddin Gülen is verwant aan verschillende topleden van de terreurgroep, naast de leider ervan, Fetullah Gülen.
Zijn zwager is Cevdet Türkyolu, die werkt als de persoonlijke assistent van Fetullah Gülen en een van de mensen is die het dichtst bij de terroristenleider staat, en zelfs met hem verblijft in zijn luxueuze retraite in Pennsylvania in de Verenigde Staten.
Volgens mediakanalen wordt Selahaddin Gülen ook gezocht op een andere beschuldiging van aanranding van een minderjarige.
Een onbekend aantal top FETÖ-leden ontvluchtte Turkije na de mislukte couppoging van 15 juli 2016 waarbij 251 mensen om het leven kwamen.
De poging werd georkestreerd door leden van de terreurgroep die waren geïnfiltreerd in de Turkse strijdkrachten (TSK).
FETÖ-leider Gülen, die Turkije in 1999 verliet voor de Verenigde Staten, was van plan terug te keren als de poging zou slagen.
Door middel van talrijke operaties in de nasleep van de poging tot staatsgreep, die dankzij sterk verzet van de bevolking werd verijdeld, zijn de veiligheidstroepen erin geslaagd een groot aantal familieleden van Gülen, vooral zijn neven, die banden hadden met de terreurgroep, aan te houden.
Fetullah Gülen wordt gezocht voor een lange lijst van beschuldigingen, gaande van het leiden van een terroristische groep tot een poging tot het plegen van een staatsgreep, het illegaal afluisteren van telefoongesprekken, chantage en het beramen van talrijke complotten tegen critici van de groep.
Maar het meesterbrein is ontkomen aan gevangenneming ondanks meerdere uitleveringsverzoeken aan de Verenigde Staten, waarvan Ankara beweert dat het zijn uitlevering wil vertragen.
Naast de Verenigde Staten zijn FETÖ-leden naar Europa en vele Afrikaanse landen gevlucht toen de couppoging mislukte.
Het land begon een internationale juridische strijd tegen FETÖ na de putschpoging van 2016. Ondanks de medewerking van enkele bondgenoten en bevriende landen stuitte Ankara op obstakels bij pogingen om een groot aantal FETÖ-verdachten uit te leveren.
Het ministerie van Justitie heeft om de uitlevering verzocht van meer dan 800 leden van de terreurgroep uit 105 landen, waaronder de VS, Duitsland, Roemenië en België.
Tot dusver zijn meer dan 110 FETÖ-leden uit 27 landen aan Turkije uitgeleverd. Turkije heeft om de uitlevering verzocht van 156 FETÖ-leden uit de VS en van 257 anderen uit landen van de Europese Unie.