De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting heeft 25 gezinnen hun opzeg gegeven omdat ze een eigendom bezitten in het buitenland, voor in Turkije (zie video hieronder).
De gezinnen moeten bovendien de huurkorting van de afgelopen jaren terugbetalen, wat in sommige gevallen oploopt tot 35.000 euro.
Voorzitter Marc Vanden Eynde geeft toe dat de beslissing soms tot drama’s leidt, maar verdedigt de beslissing wel.
25 gezinnen die een sociale woning huren in Lier hebben hun opzeg gekregen omdat ze in het buitenland eigendom of ander vermogen hebben. Sommigen onder hen riskeren boetes tot 35.000 euro.
De vaststelling blijft: deze sociale huurders zijn in overtreding. Wie een sociale woning huurt, mag geen vastgoed bezitten. Niet in ons land, niet in het buitenland. Dat staat in de Vlaamse wetgeving.
De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting wou het buitenlands vermogen van sommige huurders onderzoeken en schakelde daar een gespecialiseerd Nederlands onderzoeksbureau voor in.
De Vlaamse regels inzake sociale huisvesting zijn vrij duidelijk. Wie een sociale woning huurt, mag geen andere eigendommen bezitten.
Uit onderzoek dat de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting liet uitvoeren door een Nederlands onderzoeksbureau, is gebleken dat sommige sociale huurders wel degelijk een eigendom hebben in het buitenland. Het kan gaan om een grond, een huis of een appartement.
In totaal kwamen uit het Nederlandse onderzoek 59 namen naar voor. Bij 25 van de namen werd ontdekt dat ze eigendom of vermogen hebben. Ze hebben hun opzeg gekregen en riskeren ook een boete omdat ze ten onrechte genoten hebben van sociale huurkortingen en lagere huurprijzen. Die boete kan oplopen tot 35.000 euro.
Nog vijf van die namen hebben een ‘beperkt vermogen’, veelal gaat het om co-eigenaarschap van grond, appartement of huis. Die mensen hebben nu een jaar de tijd gekregen om die eigendom van de hand te doen.
Turkse gemeenschap in Lier
Het nieuws zou danig wat deining hebben veroorzaakt in de Turkse gemeenschap (zie video hieronder) in Lier. Veel van de betrokken gezinnen hebben namelijk Turkse roots.
Volgens de VRT komt het onderzoek vooral in de Turkse gemeenschap hard aan. Oude koppels moeten plots verhuizen, sommige families verkassen naar hun vastgoed in Turkije.
Andere moeten dat dan weer verkopen om de sociale korting te kunnen terugbetalen. We belden verschillende vertegenwoordigers, maar ze konden niks over de zaak kwijt.
Volgens Vanden Eynde zijn het inderdaad drama’s, maar bezondigden de betrokkenen zich aan een vorm van fraude waarvan ze dachten dat de huisvestingsmaatschappij deze toch niet zou kunnen achterhalen.
Volgens de huisvestingsmaatschappij waren de huurders gewaarschuwd en kregen ze de kans zich in regel te stellen.
“In augustus hebben we al onze huurders aangeschreven met de vraag aan eigenaars om zich te melden zodat we tot een minnelijke schikking zouden kunnen komen. Welgeteld een huurder heeft een advocaat informatie laten inwinnen.”
Bron: Belgische media