Geboren te Beytüşşebap, een Turks district in de provincie Şırnak. Dat staat bij verschillende verdachten van de maffiaclan Y. tegen wie het parket een drie jaar durend drugs- en financieel onderzoek heeft afgesloten.
De procureur wil minstens 100 verdachten voor de rechtbank dagen. Zonder twijfel vormt de familie Y. de grootste maffiaclan van Antwerpen.
Noem een misdrijf en ze hebben er zich volgens de procureur aan bezondigd: drugshandel, witwas, sociale fraude, valse paspoorten, afpersing, ontvoering en corruptie.
De roots van de Assyrisch-christelijke familie Y. liggen in de regio Beytussebap, in Turkije. De families Y. emigreerden massaal ten tijde van 1991, kregen in België politiek asiel en vestigden zich rond de Sint-Eligiuskerk in Antwerpen.
Daar werden in 2019 bij huiszoekingen minstens vijftien leden van de familie Y. gearresteerd. Ook het onderzoek naar de visafraude tegen ex-politicus Melikan Kucam (N-VA) kwam hieruit voort.
Het gerechtelijk onderzoek tegen de clan Y. draaide aanvankelijk rond invoer van cocaïne. Yuhanis Y., bijgenaamd Bayram, had de leiding. Na diens terugkeer naar het land van herkomst werd de leidersrol overgenomen door Mecit Y.
Partijen van 1,3 ton, 350 kg en 236 kg zouden met de hulp van de familie Y. de haven van Antwerpen zijn binnengesmokkeld.
Het uithalen van de cocaïne uit de containers gebeurde door de “soldaten”, zoals de familie Y. de handlangers noemde in telefoontaps.
Tot zover verschilt de familie Y. niet van andere Vlaamse drugsbendes. Bij conflicten respondeert de familie Y. met geweld.
Een familielid dat bij een havenbedrijf werkt, wordt twee keer onder vuur genomen omdat hij dubbel spel zou plegen.
Een ander familielid wordt in het land van herkomst gegijzeld en afgerammeld na een financieel geschil.
Wat de clan Y onderscheidt van andere drugsbendes is hun waslijst aan aanverwante misdrijven. Corruptie is een van hun handelsmerken.
Twee politieagenten, een stadsambtenaar, twee bankbedienden, een priester,… allemaal zouden zich laten omkopen hebben door de maffiaorganisatie.
De ambtenaar, zelf van Turkse afkomst, wordt verplicht valse paspoorten af te leveren op naam van de clan.
De twee politiemannen worden vervolgd voor onwettige opzoekingen in databanken. Eén van hen controleerde of clanleider Bayram Y. internationaal geseind stond.
In ruil mocht de politieman bijna twee jaar rondrijden in een Audi Q7, één van de raspaarden uit de autostal van Bayram Y.
“Ik ben lomp geweest. Ik heb Bayram nooit gevraagd waarmee hij zich bezighield”, geeft de politieman toe.
Een andere politieman krijgt van Bayram een lening van 5.000 euro. Hij kreeg dat cash, zonder iets op papier te zetten.
“Bayram wou dit geld eigenlijk niet terug. ‘Ik heb meer geld dan je denkt’, zei hij. Ik heb hem toch terugbetaald,” aldus de politieman.
Door die openlijke contacten lijkt de familie Y. wel onaantastbaar in Antwerpen-Noord. Hun nauwe band met de katholieke kerkgemeenschap in Antwerpen versterkt die indruk.
De priester van de Chaldeeuwse kerk in Antwerpen krijgt zelf 130.000 euro cadeau van de clan. De onderzoeksrechter laat de priester internationaal seinen.
De man die nu in Egypte werkt, meldt via zijn advocaat dat de 130.000 euro niet in eigen zak heeft gestoken. Hij heeft er de Sint-Eligiuskerk mee opgeknapt.
De tentakels van de clan reiken tot in de bankwereld. Op de verdachtenlijst staan twee bankbedienden die hun beroepsgeheim geschonden hebben en de maffiaorganisatie inlichtten over een financieel onderzoek.
Veel familieleden Y. hebben geen officieel inkomen. Met valse loonbrieven, valse rijbewijzen en valse diploma’s passen zij daar een mouw aan.
Drie verdachten die een garage uitbaatten, leggen een diploma Autotechniek voor van een Rotterdamse hogeschool. Volgens de instantie zijn zij er nooit geweest.
Een ander familielid vervalst loonbrieven om een lening voor zijn huis te krijgen. Nog een ander familielid doet hetzelfde om een dure wagen te kunnen kopen.
Eén familielid krijgt op basis van valse documenten een lening van 223.000 euro van het Vlaams Woningfonds.
En dan is er nog de sociale fraude. Minstens acht koppels van familie Y. wonen ‘officieel’ niet samen, waaronder de clanleiders Bayram en Mecit Y.
Zo krijgen hun echtgenotes een hogere kinderbijslag en werkloosheidsuitkering. De mannen betalen op papier alimentatie, wat een extra fiscaal voordeel oplevert.
Bij de huiszoekingen in 2019 vallen verschillende koppels door de mand. De speurders bellen aan bij een alleenstaande vrouw met twee kinderen. Mevrouw is niet thuis.
“Wij stellen bij het aanbellen vast dat enkel meneer H. met de kinderen thuis is. Meneer is in slaapkledij”, aldus de speurders.
Veel crimineel geld is weggevloeid naar Turkije voor de aankoop van vastgoed of investeringen in bedrijven.
De gevluchte Bayram Y. kocht bijvoorbeeld een nieuwe villa met zwembad in Didim (Turkije), naast andere bouwgronden.
De politie in Turkije heeft vragen om medewerking aan het Antwerpse onderzoek voorlopig naast zich neergelegd. Dat hoeft niet te verwonderen.
Muhsin Y. haalde in 13 jaar geleden de Turkse media met het zes dagen durende trouwfeest van zijn zoon Mecit.
De burgemeester die zelf op het feest was, kon niet beletten dat gasten duizenden schoten losten als eresalvo aan het pasgetrouwde paar.
Het parket in België heeft het onderzoek tegen de maffiaorganisatie afgerond en vraagt de vervolging van de verdachten.
Een proces tegen de clan komt er ten vroegste in het voorjaar.
Bron: Belgische media