Volgens professor Daron Acemoğlu,Massachusetts Institute of Technology (MIT), kan de Turkse economie binnen enkele jaren instorten als politici het Westen niet kunnen aantonen dat de economie betrouwbaar is.
“Economische groei komt door consumptie en consumptie wordt aangemoedigd door leningen. Dit is geen duurzame groei. Er is nog weinig tijd over. De bouwsector is nog niet ingestort, maar dit is wel mogelijk, een crisis is dus mogelijk in de toekomst,” aldus Acemoğlu.
“Dit kan een realiteit worden binnen één of twee jaren,” voegde de professor hieraan toe. De professor benadrukte dat Turkije nog altijd veel kortlopend kapitaal aantrekt, waardoor de lopende rekening van Turkije nog altijd een positieve balans heeft. Dit kan wel veranderen zodra Turkije moeilijkheden krijgt om nieuwe leningen aan te gaan om haar schulden te betalen.
Terugtrekking van buitenlands kapitaal
De verkiezing van Donald Trump kan leiden tot de terugtrekking van buitenlands kapitaal. Als dit gebeurt zal dit ook zijn weerslag hebben op de Turkse economie. Volgens Acemoğlu zullen de rentevoeten waarschijnlijk stijgen tijdens het ambtstermijn van president Trump waardoor het buitenlands kapitaal ook uit de Turkse markt wordt gehaald:
“Het positieve imago van Turkije blijft vandaag nog overeind. Maar het buitenlands kapitaal wordt gradueel uit het land gehaald. Dit is ook de reden waarom de Amerikaanse dollar in waarde is gestegen [tegenover de Turkse Lira]. Als de interest rentevoeten groeien in de Verenigde Staten, wat waarschijnlijk gaat gebeuren tijdens de Trump administratie, zal de afname van buitenlands kapitaal in Turkije versnellen. We moeten onze zaken op orde krijgen voordat dit gebeurt. We moeten het Westen aantonen dat onze economie nog steeds aan het ontwikkelen is zodat ons land een aantrekkingspunt blijft voor buitenlands kapitaal. Onze binnenlandse ontwikkelingen hebben ook een weerslag op ons buitenlands beleid. Dit is geen goede zaak.”
Persvrijheid
De professor zei ook dat er een correlatie is tussen de economische groei en de persvrijheid: “Voor onze lange termijn groei is transparantie, openheid en ons concurrentievermogen van cruciaal belang. Landen met weinig persvrijheid kunnen deze twee eerste factoren moeilijk bieden. De afwezigheid van persvrijheid is ook een aantrekkingskracht voor corruptie en monopolievorming waardoor het ontstaan van een dictatuur een mogelijkheid wordt.”
Reuzensprongen gemaakt sinds de jaren ’90
Acemoğlu is wel optimistisch over de sociale veranderingen in Turkije: “Op het gebied van economische modernisatie en infrastructuur hebben we echt reuzensprongen gemaakt sinds de jaren ’90. Op dit moment zijn we een open een meer ontwikkelde maatschappij. Ondanks de huidige situatie in de media en het groeiende autoritarisme blijft Turkije een open land. We hebben toegang tot de rest van de wereld via social media. Onze denkwereld is groter en de horizon van onze ideeën is breder. Ja, deze zaken geven mij een hoopvol toekomstperspectief,” aldus Acemoğlu.
Hürriyet