Een Turkse vrouw heeft naar verluidt verschillende mensen opgelicht voor ongeveer 20 miljoen lira (674.100 euro) door te zeggen dat ze een chip had uitgevonden die turbulentie in vliegtuigen voorkomt door een veiligere route aan te bieden.
İlgün zei dat zij degene was die werd opgelicht omdat ze de chip voor 27 miljoen dollar (24,6 miljoen euro) aan een bedrijf in Canada had verkocht, maar dat ze niet werd betaald.
Een Turkse vrouw genaamd Çiğdem İlgün heeft mensen voor ongeveer 20 miljoen lira opgelicht door te zeggen dat ze een chip heeft uitgevonden die turbulentie in vliegtuigen voorkomt, meldde het dagblad Sabah op 5 augustus.
Dienovereenkomstig stelde İlgün zichzelf voor als een natuurkundig ingenieur, werkzaam als docent aan de Marmara Universiteit.
Toen ze in maart deelnam aan nieuwsreportages, zei ze dat ze een chip had uitgevonden die vliegtuigen behoedt voor turbulentie met een door haar ontwikkelde software, genaamd “CAFA CHIP”.
Voordat het vliegtuig in de turbulentie terechtkomt, wordt de piloot gewaarschuwd en gaat het vliegtuig naar de veiligste nieuwe route dankzij deze uitvinding.
Gedurende deze tijd zei İlgün dat ze haar uitvinding op de markt bracht aan veel bedrijven in Turkije en de wereld en dat er 150 miljoen dollar in het project werd geïnvesteerd.
Ze zei ook dat de mensen die in het project investeerden 30 procent zouden verdienen.
Volgens de rapportage bedroog ze veel mensen, waaronder piloten, artsen, ingenieurs en haar familieleden, met ongeveer 20 miljoen lira.
De slachtoffers, die hun geld niet terug konden krijgen, dienden een aanklacht in tegen İlgün.
Elif Nur Aydın, een van de advocaten van de slachtoffers, zei: “In de eerste fase stuurde ze het geld terug naar de slachtoffers met de winst. Ze wekte vertrouwen om meer geld te krijgen. Daarna stuurden mensen een hoger bedrag om meer winst te krijgen, die ze niet terug konden krijgen.”
Nadat deze berichtgeving viraal ging op sociale media, vertelde İlgün op 6 aug. aan Sabah dat ze de chip voor 27 miljoen dollar verkocht aan een bedrijf in Canada, maar dat ze niet betaald kreeg.
“Ik heb niet gefraudeerd, ik ben gefraudeerd. Ik ben erg zeker van mezelf, ik heb niemand bedrogen.”
Bron: Sabah