Miljoenen Turkse burgers hebben wanhopig geprobeerd de regering ertoe te bewegen actie te ondernemen om de bosbranden te blussen die het land de afgelopen week hebben geteisterd.
De regering, die toegeeft dat het land niet over blusvliegtuigen beschikt, kijkt werkeloos toe hoe de plaatselijke bevolking de vlammen probeert te bestrijden.
Miljoenen Turkse burgers hebben hun dagen doorgebracht met het wanhopig bekijken van de afschuwelijke beelden van de branden die Turkije op sociale media opslokken, terwijl ze de Turkse regering oproepen om niet langer toe te kijken en in actie te komen om de vlammen te doven die acht mensen het leven hebben gekost.
Op talloze video’s uit het hele land is te zien hoe de plaatselijke bevolking wanhopig probeert de vlammen te doven met schaarse middelen. De branden hebben zich snel verspreid door het gebrek aan reactie vanuit de lucht.
Utanacaksan bundan utan! Yıl olmuş 2021, uçaksız ülkenin vatandaşları pet şişeyle su taşıyıp kendi başına yangın söndürmeye çalışıyor. pic.twitter.com/DksqqfanGH
— AKP Çocukları (@AkpCocuklari) August 2, 2021
Ook de burgemeesters van de oppositie hebben de regering opgeroepen om vanuit de lucht hulp te sturen, maar dat heeft niet mogen baten.
“De staat moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de mensen uit dit lijden verlossen. We smeken u,” zei de burgemeester van Bodrum’s Milas, Muhammet Tokat, in een video op 2 augustus, eraan toevoegend dat er geen luchtsteun is geboden.
ÇÖKERTME bölgesinde yaşanan son gelişmeleri sizlerle paylaşıyorum.#havadandestekistiyoruz #milasyaniyor pic.twitter.com/JG8uZb1F3z
— Av. Muhammet Tokat (@MuhammetTokat48) August 2, 2021
Tokat onthulde eerder dat drie ministers, minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli, minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Toerisme en Cultuur Mehmet Nuri Ersoy, Milas hebben bezocht en dat hij niet eens was uitgenodigd om de branden met hen te bespreken.
“Drie ministers geven persverklaringen. Ik kijk naar hen op tv als de burgemeester,” zei Tokat, die onthulde hoe de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) ver verwijderd is van het vinden van een oplossing.
3 Sayın Bakanımız Milas’ta açıklama yapıyor, Milas Belediye Başkanı olarak ben ekranlardan izliyorum…
Belediye olarak, diğer belediyelerle olan yakınlık ve iş birliğimizi bakanlıklarımızla da kurabilmeyi, sürece daha fazla dahil edilmeyi ve birlikte olabilmeyi isterdik… pic.twitter.com/REPVLsho3P
— Av. Muhammet Tokat (@MuhammetTokat48) August 2, 2021
Het besluit van de ministers om Tokat uit te sluiten van de brandbestrijding – als die er al is – komt dagen nadat de burgemeester van Manavgat in Antalya, Şükrü Sözen, wanhopig schreeuwde omdat hij de hogere autoriteiten niet kon bereiken in het zicht van de uitslaande vlammen.
“Niemand neemt mijn telefoon op omdat ik om hulp vraag,” zei Sözen.
Belki bir gün her şeyi unuturum ama manavgat belediye başkanının “kimse yardım istediğim için telefonlarımı açmıyor” diye çöküp ağlamasını unutmayacağım! Siz de unutmayın. pic.twitter.com/kwOfwIWowz
— Kendine Muhabir (@KendineMuhabir) July 31, 2021
Onlangs smeekte de burgemeester van Antalya, Muhittin Böcek, de autoriteiten om steun vanuit de lucht.
“We zijn in Gündoğmuş. Het vuur heeft woonwijken bereikt. Ik smeek u om vliegtuigen en helikopters hierheen te sturen. Ik doe een beroep op alle autoriteiten,” zei Böcek op 2 augustus in opperste hulpeloosheid.
BİR BELEDİYE BAŞKANININ ÇARESİZ HAYKIRIŞI! İNSANLAR YANIYOR!!! #Gündoğmuş pic.twitter.com/m47A390C3D
— Antalya Hakkinda (@HakkindaAntalya) August 2, 2021
De burgemeester van Bodrum, Ahmet Aras, deelde ook een video op Twitter om de autoriteiten op te roepen om ondersteuning vanuit de lucht te sturen.
“Luister alstublieft naar ons, we hebben dringend hulp nodig,” zei Aras, en drong er bij de regering op aan om buitenlandse hulp te aanvaarden om de vlammen te doven.
Lütfen bizim sesimizi duyun, çok acil yardıma ihtiyacımız var.
Bodrum’da kalan son ormanları savunmak için, yaşamı korumak için#havadanmüdahaleistiyoruz
#BodrumYanıyor pic.twitter.com/OcwUoAsd7a— Ahmet Aras (@ahmetarasbodrum) August 2, 2021
Alle vier de burgemeesters zijn lid van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP).
Hoewel de incompetentie van de regering bij milieurampen bekend is, vooral bij overstromingen en aardbevingen, heeft haar gebrek aan reactie op de branden tot schok en verontwaardiging onder miljoenen mensen geleid.
Net als in de vorige gevallen kondigde de regering aan dat zij een hulpcampagne zou starten, waardoor de last werd gelegd bij de burgers die het toch al moeilijk hadden om hun leven voort te zetten te midden van de economische crisis.
Geen brandbestrijdingsvliegtuigen
De schandalen begonnen toen bekend werd dat Turkije niet over één enkel blusvliegtuig beschikt en dat die van de Turkse Luchtvaartvereniging (THK) zonder enig onderhoud werden achtergelaten, waardoor ze nutteloos werden geacht.
In een slechte poging om zichzelf te verdedigen, zei Cenap Aşçı, het aangestelde hoofd van de THK, dat hij op een bruiloft was toen de branden uitbraken en dat dat de reden was waarom hij niet had gereageerd op de oproep van politici om hulp. Vervolgens zei hij dat de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden niet bij hem lag, aangezien hij een bewindvoerder is.
Het gebrek aan blusvliegtuigen deed denken aan de vliegtuigen van president Recep Tayyip Erdoğan. Hij zou minstens acht vliegtuigen hebben en werd eerder door de oppositie “de duurste president ter wereld” genoemd.
Ook het geld dat hij uitgeeft voor zijn paleis in de hoofdstad Ankara en zijn extreem overbezette veiligheidsmensen staan al jaren in het middelpunt van de controverse.
Het veiligheidskonvooi was opnieuw in rep en roer en blokkeerde dit keer de wegen in het Marmaris van Muğla, ondanks het feit dat brandweerwagens dringend hun bestemming moesten bereiken.
Erdoğan’ın konvoyundan dolayı durdurulan trafik ve yangına yetişmek için bekleyen itfaiye.
Marmaris’te bir vatandaşımız olayı sabırla anlatıyor. pic.twitter.com/OVearpbYMw
— Şerafettin Turpcu (@s_turpcu) August 1, 2021
“Ze blokkeerden het verkeer in een brandgebied. Brandweerwagens mogen er niet door omdat het konvooi van Erdoğan passeert. Gaan ze de branden blussen?” vroeg een inwoner van Marmaris terwijl hij de video opnam van de schijnbaar eindeloze veiligheidsvoertuigen.
Niet om de broodnodige hulp vragen
Wat vervolgens door de plaatselijke bevolking en meer in het algemeen door het publiek werd verwacht, was dat Turkije andere landen om hulp zou vragen om de vlammen te doven. De regering wees aanbiedingen voor hulp echter dagenlang om politieke redenen af, voordat zij er uiteindelijk in slaagde hulp te vragen aan de Europese Unie.
Devastating fires in Turkey.
And extraordinary failure of Erdogan leadership. The President refused help from Greece, instead asking for support from Russia, Iran and Qatar, none of which have the equipment and expertise Greece offered.pic.twitter.com/9OZwsaavZw
— ian bremmer (@ianbremmer) August 2, 2021
Gevraagd naar de reden waarom Turkije de broodnodige hulp niet aanvaardt, zei minister Pakdemirli, die in het middelpunt van de woede heeft gestaan, op 2 augustus dat vliegtuigen met een waterinhoud van minder dan vijf ton het vluchtpatroon van het land zouden kunnen overbelasten.
Zijn bizarre uitspraak werd door duizenden mensen bekritiseerd.
Alleen gelaten, wendden Turkse burgers zich tot Twitter om hulp te vragen aan het buitenland om de bossen van het land, en de dieren die erin leven, te redden.
“#HelpTurkije” werd een trending topic op Twitter met meer dan 2,4 miljoen tweets laat op 1 augustus, waardoor de regering zich wendde tot haar favoriete discours over buitenlandse machten die samenspannen tegen Turkije.
Fahrettin Altun, directeur communicatie van de president, beweerde dat de “zogenaamde campagne voor hulp” vanuit het buitenland werd gelanceerd.
“Deze zogenaamde campagne die vanuit één centrum in het buitenland wordt georganiseerd, werd gelanceerd voor ideologische doeleinden om onze staat zwak te maken en de eenheid van onze staat en de natie te verzwakken,” zei Altun in het begin van 2 augustus, eraan toevoegend dat “Turkije sterk is” ondanks een week van mislukkingen om de branden te blussen.
Eveneens op 2 augustus reageerde minister Soylu op kritiek op de regering door vreemd genoeg te zeggen: “Ik kan de vlammen niet met mijn handen doven”.
“Onze plicht is logistieke steun te verlenen”, zei Soylu, hoewel niet bekend was wat hij met “steun” bedoelde.
Een andere minister die miljoenen mensen woedend maakte was minister Ersoy, die zei dat de strijd tegen de vlammen niet met tweets kan worden gevoerd.
Misschien wel de meest bizarre en woedende actie kwam van president Erdoğan zelf. Tijdens een bezoek aan Marmaris, een van de districten die het zwaarst getroffen zijn door de branden, gooide Erdoğan thee naar de slachtoffers van de ramp vanaf het platform waarop hij een toespraak hield.
Memleket yanarken Erdoğan, Marmaris’te vatandaşlara çay fırlattı.
ATAN DA, ALAN DA UTANMALIDIR! pic.twitter.com/yEJ2nv4tN4
— Engin Özkoç (@enginozkoc) July 31, 2021
Branden gaan in volle hevigheid door
De branden gingen ondertussen op 2 augustus in volle hevigheid door en bereikten woonwijken in het dorp Hisarönü in Muğla.
Op Twitter waren huiveringwekkende video’s te zien van mensen die hun huis verlieten om aan de branden te ontsnappen.
In een video was een vrouw huilend te horen terwijl ze brandende gebieden opnam.
In een andere toonde een inwoner van Hisarönü brandende huizen en zei dat het dorp deze keer niet kan worden gered.
Op 2 augustus om 18.00 uur was het einde van de branden nog niet in zicht.
🔥#Hisarönü‘nde yangın yerleşim yerlerine kadar indi
Halk kendi imkanlarıyla bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor.#HisarönüYanıyor pic.twitter.com/ckbBL2Nl9z
— dokuz8HABER (@dokuz8haber) August 2, 2021
Bron: Turkse media