De zuidelijke badstad Antalya fascineert zowel liefhebbers van geschiedenis als vakantiegangers.
De stad lijkt op een openluchtmuseum, waar natuur en geschiedenis op een unieke manier met elkaar harmoniëren.
De stad wordt vaak de hoofdstad van het toerisme in Turkije genoemd, omdat er elk jaar miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland naartoe komen.
Maar het is even goed een kruispunt van antieke beschavingen, zoals die van Lycië en Pamfilië. Op deze plek waren in de loop der tijden meer dan 50 verschillende nederzettingen.
De antieke stad Patara is recent weer onder de aandacht gekomen, omdat president Recep Tayyip Erdoğan het jaar 2020 heeft uitgeroepen tot ‘het jaar van Patara’.
Het is een archeologische site, niet te missen voor bezoekers met een hart voor geschiedenis. Patara ligt op een halfuur rijden van het district Kaş, waar je zowel prachtige stranden als cultureel erfgoed hebt. Je vindt daar onder meer het Lycische parlementsgebouw, één van de eerste voorbeelden van democratie uit de geschiedenis, en de overblijfselen van een oude vuurtoren. Dat zijn maar enkele voorbeelden van de vele ruïnes die er te bewonderen zijn.
De Sint-Nicolaaskerk werd gebouwd in de oude stad Myra, voor de heilige Nicolaas (Sinterklaas). Sint-Nicolaas werd geboren in Patara en bracht het grootste deel van zijn leven door in het nabijgelegen Demre. Het is één van de meest fascinerende historische plekken in het gebied.
In het district Kumluca kan je de oude stad Rhodiapolis bezoeken, de thuisbasis van de beroemde filantroop Opramoas. Je kan er een tocht maken langs het antieke theater, het badhuis, het monument van Opramoas, de kerk, de necropolis en vele cisternen.
In de grot van Karain (zie bovenstaande foto), in het stadscentrum, maak je virtueel een reis door het Paleolithische tijdperk. In de grot werden handbijlen van tienduizenden jaren oud opgegraven, alsook fossiele resten van neushoorns, olifanten en nijlpaarden.
De meeste van die vondsten zijn te zien in het museum van Antalya, een unieke kans voor al wie nieuwsgierig is naar het prille begin van de geschiedenis der mensheid.
Nevzat Çevik werkt aan de faculteit Archeologie van de universiteit van Akdeniz. In een interview met Anadolu Agency (AA) legt hij uit dat er maar weinig plekken zijn met zo’n rijk erfgoed als Antalya. De geschiedenis van Antalya gaat zo’n 500.000 jaar terug in de tijd.
“In Antalya vind je overblijfselen uit alle tijdperken van de geschiedenis: van het prehistorische leven in Karain tot protohistorische scènes in het bergachtige Lycië. Je vindt er sporen uit de klassieke, Hellenistische, Romeinse, Seltsjoekse en Ottomaanse tijd. Deze overblijfselen overlappen op vele plaatsen, wat een gelaagde rijkdom vormt,” aldus Çevik.