Turkse archeologische teams zetten de opgravingen in de Çayönü-heuvel in het zuidoosten van de provincie Diyarbakır voort om een neolithische nederzetting op te graven waar sporen van bewoning en produktie te zien zijn.
De opgravingen in Çayönü begonnen in 1964, maar werden in 1991 om veiligheidsredenen stopgezet.
De werkzaamheden werden in 2017 hervat met een team onder leiding van Asli Erim Özdoğan.
Karaloğlu zei dat de mens in Çayönü overging van een nomadisch leven naar een gevestigd leven en landbouw, eraan toevoegend dat dit gebied ook een belangrijke plaats heeft in de geschiedenis van de mijnbouw.
De datering van Çayönü wordt geplaatst in het Neolithicum B dat begint tussen 9100-8000 v. Chr. en eindigt ca 6200 v. Chr.
“Çayönü is de regio waar kopermijnen voor het eerst warm en koud werden verwerkt en was misschien de eerste plaats waar leerbewerking werd gedaan,” zei hij.
Karaloğlu zei dat ze tijdens de opgravingen een kistachtig graf hebben geopend dat zal helpen licht te werpen op de diepe geschiedenis van het gebied.
“Ons hele doel is om Diyarbakır met zijn geschiedenis, cultuur en burgerlijke waarden weer op de agenda van de mensheid te krijgen,” concludeerde hij.
Bron: Sabah