Hülya Çalışkan

In een grot in het Düzköy-district van de noordelijke provincie Trabzon zijn stukken steen gevonden die 13.000 jaar geleden als mes of schraper zouden zijn gebruikt.

Uit een voorlopige analyse bleek dat de stenen snijwerktuigen waren van mensen die toen in de regio leefden.

Archeologen willen meer ontdekkingen doen in de grot die even oud is als de archeologische site Göbeklitepe in Şanlıurfa.

Academici van het departement Archeologie van de Karadeniz Universiteit (KTU) hebben in 2018 een onderzoeksproject opgestart in verschillende regio’s van Trabzon.

Oeroud gereedschap gevonden in Trabzon

Er werden in totaal 103 kleine stenen gevonden in een grot in het Düzköy-district. Zeven van deze stukken werden door archeologen onderzocht.

Bij het voorlopige onderzoek bleek dat de stenen fragmenten, die ongeveer 13.000 jaar oud zijn, werden gebruikt als messen en schrapers.

Een van de leden van het project, Hülya Çalışkan zei dat uit de voorlopige analyse bleek dat de stukken steen dateren van het einde van de ijstijd.

Akgül verklaarde dat het gebied rijk is aan grotten en rotsen: “We hebben in deze grot de eerste vondsten gedaan van stenen werktuigen die door de mens zijn gemaakt. Op deze manier hebben we de oudste bewoners van Trabzon gedocumenteerd.”

Akgül verklaarde dat de scherpe werktuigen van obsidiaan en vuursteen zijn gemaakt, afkomstig uit Cappadocië en de Kaukasus.

Akgül voegde toe dat het onderzoek in 2023 zal worden afgerond: “Tegen het einde van 2023 zullen we alle districten en regio’s van Trabzon hebben onderzocht.

Deze grot heeft ons erg enthousiast gemaakt. Omdat het de thuisbasis is van een groep vondsten die een grote bijdrage zal leveren, niet alleen aan Trabzon, maar ook aan de Anatolische archeologie. Wij zijn ervan overtuigd dat we nog meer werktuigen zullen vinden in andere grotten.”

Hurriyet

O.A.