Canan Parmaksızoğlu Aksoy is trots op de onderscheiding. Zij is de eerste Turkse en islamitische academicus die les mag geven aan een prestigieuze Vaticaanse school.
Bovendien zal zij de eerste docent zijn die Osmaanse geschiedenis doceert in het hart van het pausdom, dat diepgewortelde banden had met het rijk, soms vijandig, soms vriendschappelijk.
Aksoy, die lange tijd in de archieven van het Vaticaan heeft gewerkt, is uitgekozen om een cursus te geven over de betrekkingen tussen het pausdom en het Ottomaanse Rijk in de geschiedenis van het nabije Oosten aan het Pauselijk Oriëntaals Instituut.
Het instituut, opgericht in 1917 door paus Benedictus XV, richt zich op Oosterse studies. De cursus is de eerste in zijn soort in het curriculum en Aksoy zei dat ze trots is dat haar de positie is aangeboden.
In een gesprek met Anadolu Agency (AA) op zaterdag, zei ze dat ze vooral zal proberen de benadering van de betrekkingen van Turkse zijde over te brengen.
De academica kreeg eerder al toegang tot de geheime archieven van het Vaticaan voor onderzoek en is verantwoordelijk voor het catalogiseren en publiceren van 19e- en 20e-eeuwse Turkse documenten uit de archieven.
Aksoy, die ook werkzaam is als academicus aan Türkiye’s Milli Savunma (Nationale Defensie) Universiteit, een conglomeraat van militaire academies, zei dat het toevoegen van een dergelijke cursus een “late stap” was, maar “een goede ontwikkeling voor ons land, onze geschiedenis”.
“Het instituut is een oecumenische instelling die zich richt op Oosterse studies en christelijke studenten van verschillende geloofsovertuigingen toelaat. Veel invloedrijke patriarchen en kardinalen bezochten het, waaronder Bartholomeus (de huidige Phanar Grieks-orthodoxe patriarch met standplaats Istanbul).”
“Mijn cursus zal licht werpen op onze gemeenschappelijke geschiedenis. Het zal studenten voorheen onbekende feiten over de Ottomanen leren, en voor mij zal het een gelegenheid zijn om eventuele onnauwkeurigheden in de studie van de Ottomaanse geschiedenis te corrigeren. Het zal ook een kans zijn voor studenten om een onbevooroordeelde kijk te krijgen op de Turkse geschiedenis. Dit was eigenlijk de grootste motivatie voor mij om het lesaanbod te aanvaarden,” zei ze.
Aksoy zal ook Turkse taallessen geven om de studenten te helpen de Ottomaanse geschiedenis te bestuderen aan de hand van in het Turks vertaalde documenten in archieven. “Dit zal ook een primeur zijn, na ongeveer zes decennia waarin de Turkse taal voor het laatst werd onderwezen. We zien een enorme belangstelling voor het Turks,” zei ze.
Professor David E. Nazar, de rector van het instituut, zei dat “Oosters” in hun naam verwijst naar het oude Byzantijnse en later Ottomaanse Rijk.
“Wij richten ons niet alleen op de kerk of een bepaald beleid, maar alles over een bredere geografie, van de Middellandse Zee tot (Türkiye), Rusland, Ethiophia en India. Daarover lezen is voor ons niet voldoende. Het is veel beter om erover te horen van de inwoners van die regio’s, zoals een Turkse vrouw die over Türkiye spreekt,” zei hij.
Nazar legde uit dat zij in 12 talen lesgeven, waaronder zes oude talen, en dat het Turkse taalonderwijs een leemte zou opvullen. “We kennen Dr. Aksoy al lang en we zijn blij dat ze hier les gaat geven. We zijn vereerd. We zouden hier meer Turkse intellectuelen en docenten moeten hebben,” zei hij.
Bron: Sabah