Het conflict tussen het Turks stel en de gemeente Borne komt in 2017 aan het rollen als de gemeente een zogenaamde rechtmatigheidsonderzoek start.
Het Nederlands-Turks echtpaar krijgt sinds 2012 een uitkering. Maar uit het onderzoek blijkt dat het paar een kluis bij een bank huurt. Op verzoek van de gemeente gaat de kluis open: er ligt een bedrag van 57.000 euro in.
Het Turks echtpaar geeft aan dat ze de kluis al sinds 1993 huren. Een dochter vertelt dat ze in 2007 een bedrag van 34.500 euro aan haar ouders heeft overhandigd om dat in de kluis te bewaren.
Volgens de zoon is de rest van het aangetroffen geld van hem. De man van het echtpaar vertelt dat hij uit de nalatenschap van zijn in 2009 overleden vader een appartement heeft gekocht in Turkije.
De hele kwestie is voor de gemeente aanleiding om de uitkering van het paar stop te zetten. Ook moet het stel ruim 74.000 euro aan de gemeente terugbetalen.
Dat is de uitkering die het stel onterecht heeft gekregen, aldus de gemeente. Volgens Borne heeft het Turks paar niet voldaan aan bepaalde verplichtingen.
Juridische strijd
Vervolgens ontwikkelt zich een juridische strijd tussen het echtpaar en de gemeente. Vervolgens buigen de Rechtbank Overijssel en de Centrale Raad van Beroep zich over het geschil.
Eind vorige maand stelt deze CRvB – een van de hoogste bestuursrechters in ons land – dat Borne geen enkel aanknopingspunt had.
Voor terugvordering van de bijstand door de gemeente bestond ook geen grondslag, stelt de CRvB in uitspraak. De gemeente moet nu – met inachtneming van deze voor het echtpaar gunstige uitspraak – een nieuw besluit nemen.