President Recep Tayyip Erdoğan liet verstaan dat het goed zou zijn voor het land om naar een referendum te gaan over een eventuele toetreding tot de EU, een kwestie die volgens hem al lang aansleept.
“Als de Europese Unie blijft talmen om Turkije te laten toetreden, en ons op die manier aan het lijntje houdt, kunnen we misschien beter een referendum houden,” zei Erdoğan op het TRT Wereldforum.
“Ik zou dit proces graag sneller zien gaan zodat Turkije zicht krijgt op de toekomst. Europese landen houden soms twee of drie keer per jaar een referendum, dus wij zouden ook moeten wennen aan referenda,” voegde hij eraan toe.
Toen hem werd gevraagd of het EU-project ten dode opgeschreven is, zei Erdoğan: “Ik zie ook signalen die in die richting wijzen.” Turkije wacht al decennialang op toetreding, aldus de president.
Mening vragen aan 81 miljoen mensen
“Wij kunnen veel bijdragen aan de EU en vice versa.” Maar als ze hun houding niet veranderen, dan kunnen we, mijns inziens, beter 81 miljoen mensen [de Turkse bevolking] om hun mening vragen en afwachten wat zij zullen beslissen,” aldus Erdoğan.
Hij riep ook op om de VN-Veiligheidsraad grondig te hervormen. Volgens hem zouden daarin alle continenten vertegenwoordigd moeten zijn. “We moeten komen tot een VN-Veiligheidsraad waarin zeven continenten participeren.”
De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Onwikkeling (AKP) heeft de voorbije jaren al verschillende verkiezingen georganiseerd in het land. Er was onder meer een referendum om de macht van de president uit te breiden en om de presidents- en parlementsverkiezingen samen te voegen.
Maar deze presidentiële uitbrander komt er op een moment dat Ankara haar relaties met de EU aan het normaliseren is. Eerder was er nog overleg met Duitsland, een land waarmee Turkije de voorbije jaren in voortdurend conflict heeft geleefd. Vorige week zei Erdoğan nog dat Turkije de EU niet de rug zal toekeren.
In zijn openingstoespraak van het nieuwe parlementaire jaar op 1 oktober zei Erdoğan dat er de voorbije jaren conflicten zijn geweest met bepaalde EU-landen als gevolg van “beloftes die niet werden nagekomen en onterechte beschuldigingen”.
Onrechtvaardig
“We konden niet lijdzaam toezien hoe Turkije onrechtvaardig werd behandeld in de toetredingsonderhandelingen en hoe de EU met twee maten en twee gewichten woog,” dixit Erdoğan.
De onderhandelingen begonnen in 2005, maar liepen in 2007 vast op de kwestie-Cyprus, dat verdeeld is in een Grieks en een Turks deel, en ook Duitsland en Frankrijk lagen dwars.
Turkije moet eerst hervormingen doorvoeren op 35 beleidsdomeinen, en voldoen aan bepaalde Europese normen. In mei 2016 was er nog maar één beleidsdomein succesvol hervormd en werd er gewerkt aan 16 andere.
In december 2016 lieten de lidstaten echter weten dat de onderhandelingen over de overige beleidsdomeinen niet konden starten.