De economische problemen die Turkije recent heeft gekend zijn het gevolg van manipulatie en kan je dus geen crisis noemen, aldus president Recep Tayyip Erdoğan. In een toespraak eerder deze week zei hij verder dat Turkije “aan de kant van de vrijemarkteconomie” staat en niet zal afwijken van dat vrijemarktmodel. Hij benadrukte alles onder controle te hebben.
Volgens Erdoğan lijkt de toestand waarin de Turkse economie vandaag verkeert niet op de crisis van 1994 of 2001. “Wat er op dit moment met onze economie aan het gebeuren is, is geen crisis maar enkel manipulatie. Zulke manipulatieve aanvallen komen van buitenaf. Ze zullen zeker van voorbijgaande aard zijn.”
“De twee vorige crisissen waren het gevolg van dynamieken in Turkije zelf. Vandaag is er geen probleem met de binnenlandse dynamiek,” verzekerde hij op een bijeenkomst van de Confederatie van Turkse Handelaars en Ambachtslieden (TESK).
Economische oorlog
Erdoğan noemde de waardevermindering van de lira een economische oorlog. Volgens hem doet de regering er alles aan om de werking van de vrijemarkteconomie te vrijwaren. “Wat ook de oorzaak van de huidige problemen moge zijn, we zijn vastbesloten om ze op te lossen, en wel op zo’n manier dat de principes van de vrijemarkteconomie gewaarborgd blijven.” Hij voegde eraan toe dat het ministerie van Economie dag en nacht werkt om dit cruciale doel te bereiken, onder de coördinatie van hemzelf als president van het land.
Dit jaar heeft de Turkse munt 40 procent van zijn waarde verloren tegenover de dollar. Begin dit jaar rezen er twijfels over de onafhankelijkheid van de Centrale Bank, en meer recent ontstond er een diplomatieke rel tussen Turkije en de VS over een Amerikaanse predikant die in Turkije gevangen wordt gehouden.