Een Turks oorlogsschip meerde in het weekend aan in Israël voor de eerste keer sinds 2010, te midden van verbeterende banden tussen de twee landen, zeiden ambtenaren op 4 september.
Het TCG Kemalreis fregat meerde zondag aan in de noordelijke haven van Haifa, het hoofdkwartier van de Israëlische marine, zeiden verslaggevers.
Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat het oorlogsschip een tussenstop maakte als onderdeel van “NAVO-activiteiten”.
In Ankara zei het Turkse ministerie van defensie dat het fregat tot 6 september in de haven van Haifa zou blijven.
Na maanden van diplomatieke verbeteringen, kondigden Israël en Turkije op 17 augustus het volledige herstel van de betrekkingen aan en de terugkeer van de ambassadeurs van beide landen.
De betrekkingen werden in 2010 bevroren na de dood van 10 burgers na een Israëlische inval op het Turkse schip Mavi Marmara, dat deel uitmaakte van een vloot die een Israëlische blokkade trachtte te doorbreken door hulpgoederen naar Gaza te brengen.
Sindsdien heeft geen enkel Turks oorlogsschip meer in Israël aangelegd.
“A Turkish Navy ship docked this morning to Haifa as part of a NATO patrol mission. It’s not every day a Turkish warship docks in Israel 🇮🇱🇹🇷
This is the Turkish frigate (F-247) TCG Kemalreis”
Via @ItayBlumental
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 3, 2022
De TCG Kemalreis meerde aan in Haifa samen met de USS Forrest Sherman, een Amerikaanse geleide raket destroyer, als onderdeel van een NAVO oefening, zei de Times of Israel.
Het was de eerste keer dat een Turks oorlogsschip aanmeerde in een Israëlische haven sinds 2010, zei de krant.
“Het aanmeren maakt deel uit van Israëls samenwerking met en steun aan de NAVO,” zei een verklaring van de Israël Defense Forces. Het zei dat er geen oefeningen of andere interacties waren gepland tussen het Turkse schip en de IDF.
De Turkse matrozen waren niet in het bezit van hun paspoorten en konden dus niet van boord gaan. Amerikaanse matrozen waren vrijgesteld van een dergelijke eis, zei een ambtenaar.
Israël en Turkije zijn vorige maand overeengekomen om opnieuw volledige diplomatieke betrekkingen aan te knopen.
De banden zijn de afgelopen tien jaar beschadigd door meningsverschillen over regionaal beleid, Israëls behandeling van de Palestijnen en de steun van Turkije voor islamitische groeperingen zoals Hamas, die door Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt bestempeld.
Bron: Hürriyet