De Turkse strijdkrachten zullen vanaf volgend jaar Anatolische ´Kangal´ herdershonden beginnen gebruiken aan grensposten. Dit melden lokale hondenfokkers.

“Kangalhonden voelen snel aan wanneer er gevaar dreigt en reageren onmiddellijk. Ze kunnen soldaten waarschuwen,” zei Hüseyin Yıldız, een Kangal-hondentrainer en werknemer van het gespecialiseerde, administratief Kangalras Educatie- en Productiecentrum in Sivas.

Opofferen voor missie

De politie van Istanbul hebben al Anatolische herdershonden gehuurd vanuit de provincie Sivas.

Yıldız zei dat deze honden als radars kunnen functioneren ´s nachts en dat ze zelfs hun levens kunnen opofferen voor hun missie.

“Als men Kangalhonden zet aan de grensposten is het belangrijk om de honden uit te kiezen die als radars kunnen fungeren. Zo kunnen ze op het land gebruikt worden als onbemande drones onder het toezicht van onze politie en soldaten. Anders, als je luie en rusteloze honden hierheen brengt, is de kans op succes nihil,” zei hij.

Nutteloos in vochtig klimaat

Yıldız zei dat het territorium een van de hoofdfactoren was die het succes van de honden bepaalt.

“Het territorium van de Kangalhonden is uitermate belangrijk. Ze worden erg efficiënt binnen hun habitat. Ze zijn erg succesvol in hooggelegen gebieden, zoals de oostelijke Zwarte Zeeregio, Oost-Anatolië, Centraal-Anatolië en zeker ook de hoge bergen van Zuidoost-Anatolië. Op zee zijn de honden vrij nutteloos. Je kan geen succesverhalen verwachten van de honden in regio´s met te veel luchtvochtigheid. Ze kunnen niet functioneren naar behoren in omgevingen die lager gelegen zijn dan het zeeniveau. Als je ze naar de zuidelijke provincie Merson, de Egeische regio of de Provincie Izmir meeneemt, worden ze zwak en onsuccesvol,” aldus Yıldız.

De prijs voor een Kangalhond wordt volgend jaar door de regeringsbudgettering vastgezet op 1000 Turkse Lira, hoewel er nog debat over is.

Hurriyet