Turkije heeft de ongekende stap genomen om de export van onverpakte olijfolie en olijfolie in vaten op te schorten tot het oogstseizoen in november.
De maatregel is een reactie op de verwoestende droogte die Europa heeft getroffen en die heeft geleid tot een grotere vraag naar Turkse producten en een stijging van de prijs van olijfolie in Turkije.
Volgens een verklaring van het Turkse Ministerie van Handel op dinsdag zijn de producenten- en marktprijzen in Turkije sinds juni met maar liefst 102 procent gestegen.
In Spanje was de stijging 84 procent, in Italië 58 procent en in Griekenland 72 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Opmerkelijk is dat ondanks de stijging van de lokale productie, de prijzen in Turkije zijn blijven stijgen.
De Internationale Olijfolieraad meldde dat de olijfolieproductie in Spanje en Italië, ’s werelds grootste producenten, in het seizoen 2022-23 met 20 procent is gedaald als gevolg van de droogte.
De Turkse olijfolieproductie daarentegen steeg in dezelfde periode met een indrukwekkende 62 procent.
Vraag naar olijfolie
De sterke toename van de vraag naar Turkse olijfolie – ook wel het vloeibaar goud genoem – heeft ook geleid tot een aanzienlijke stijging van de export, met bijna 240 procent tot 136.000 ton voor de periode november-juli.
Het Turkse ministerie van Handel heeft echter zijn bezorgdheid geuit over het feit dat sommige landen, met name Italië en Spanje, de geïmporteerde olijfolie in bulk en vaten hebben verwerkt en doorverkocht aan derde landen.
In reactie hierop heeft Turkije vorige maand ook een exportbelasting van $0,20 cent per kilo ingevoerd voor bulkladingen olijfolie naar het buitenland.
De verzengende temperaturen in Zuid-Europa hebben bijgedragen aan de dramatische prijsstijging.
Europese producenten, geconfronteerd met de penibele situatie, hebben zich gewend tot Tunesië, de grootste olijfolieproducent van de Arabische wereld, om het tekort aan te vullen.
Tunesië verkoopt 90% van zijn olijfolie in bulk aan grote producenten zoals Spanje en Italië, waar het wordt gemengd met andere oliën en verkocht onder hun eigen label.
Nu Europa echter een recordhittegolf beleeft en de herfstoogst nog maar een paar maanden op zich laat wachten, groeit de bezorgdheid over een dreigend wereldwijd tekort aan olijfolie.
De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door zowel producenten als consumenten wereldwijd.
Bron: Sabah