Foto: Johanna Cornelia Boersma

Turkije heeft eerder deze week een Nederlandse journaliste uitgezet wegens haar vermeende banden met een terroristische groepering. Dat verklaarde de presidentiële communicatiedirecteur van Turkije.

Fahrettin Altun zei dat het besluit om Johanna Cornelia Boersma op donderdag uit te wijzen werd genomen nadat de Turkse autoriteiten inlichtingen van de Nederlandse politie hadden gekregen over haar banden met een terroristische groepering.

“Nederland vertelde Turkije dat de verslaggever, die vandaag werd uitgezet, banden had met Jabhat al-Nusra [al-Nusra Front]. We hebben gehandeld op basis van inlichtingen uit Nederland en hebben een voorzorgsmaatregel genomen,” zei Altun op zijn officiële Twitteraccount.

Terroristische organisatie

Het al-Nusra Front – gevestigd in Syrië – wordt door Turkije beschouwd als een terroristische organisatie sinds 2014.

“Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsagentschap je vertelt dat een van hun burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen kansen,” zei Altun. Volgens hem is het niet aan Turkije om “te speculeren over de geloofwaardigheid” van de Nederlandse inlichtingendienst.

Eerder, in een aparte verklaring, zei Altun dat de Nederlandse politie ook informatie had gevraagd over haar verplaatsingen naar en vanuit Turkije.

“Vanwege de ernst van de dreiging werken we nauw samen met onze vrienden en bondgenoten, waaronder Nederland, en vertrouwen we op hun inzichten om bedreigingen tegen de Turkse en Europese veiligheid te identificeren en te neutraliseren,” zei hij.

Journalistieke activiteiten

“Het uitzettingsbesluit heeft niets te maken met haar journalistieke activiteiten in Turkije,” zei hij nog.

Boersma werkt voor de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

“Een aantal terroristische groeperingen, waaronder de PKK en Daesh, hebben de afgelopen jaren dodelijke aanslagen gepleegd op Turkse burgers. Bij deze aanvallen zijn meer dan 2.000 onschuldige mensen omgekomen,” stond in de verklaring van Altun.

“Tot op heden hebben de Turkse autoriteiten, met hulp van hun internationale partners, tienduizenden individuen met banden met terroristenorganisaties op zwarte lijsten gezet in het kader van lopende inspanningen tegen het extremisme.”

Anadolu Agency

T.A.