De relaties tussen Turkije en Europa gaan erop vooruit, maar wat de banden met Amerika betreft gaat het van kwaad naar erger, door Washingtons onverantwoordelijke gedrag jegens Ankara. Dat zei president Recep Tayyip Erdoğan vorige week zondag, bij de opening van het tweede parlementaire jaar van de 27ste legislatuur in Turkije.
“In de voorbije jaren stonden onze relaties met de EU en een aantal andere Europese landen op een laag pitje, doordat sommigen ons onterecht beschuldigden. Sommige Europese landen hebben een anti-Turks discours gebruikt voor hun eigen binnenlandse politiek. Nu is de tijd gekomen om deze periode achter ons te laten,” zei Erdoğan. In zijn toespraak had hij het verder nog over verschillende thema’s rond buitenlands beleid.
Eerder reisde Erdoğan naar de Verenigde Staten voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarna reisde hij door naar Duitsland voor een driedaags staatsbezoek. Daar ontmoette hij zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier, en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. “Doordat we onze beloftes [aan de EU] zijn nagekomen, ondanks de onterechte beschuldigingen, staan we nu in een sterkere positie. Voor ons kan er geen sprake van zijn om deze regio, die onze belangrijkste handelspartner is en waar 5 miljoen broeders van Turkse afkomst leven, de rug toe te keren,” aldus Erdoğan. De diplomatieke relaties tussen Turkije en de EU bereikten een dieptepunt na de mislukte poging tot staatsgreep van 15 juli 2016.
Gebrek aan solidariteit
Ankara verweet het Europese blok toen een gebrek aan solidariteit na de aanval op de Turkse democratie door de Gülenistische terroristische groepering (FETÖ). Daarnaast werd het de EU kwalijk genomen dat deze PKK-aanhangers ongestraft hun gang liet gaan op haar grondgebied.
“Er komen positieve signalen van verschillende EU-landen, en dat doet vermoeden dat er een mooie toekomst [inzake de onderlinge relaties] in het verschiet ligt. Er komt een periode aan waarin we grote vooruitgang mogen verwachten op politiek, economisch en humanitair vlak,” aldus nog Erdoğan.
In tegenstelling tot de zich herstellende relaties met de EU, hebben de banden met Washington, al decennialang een NAVO-bondgenoot van Ankara, behoorlijk wat schade opgelopen. Redenen hiervoor zijn de onenigheid inzake FETÖ, het beleid dat Washington voert jegens Syrië, de Amerikaanse steun aan de Syrische tak van de PKK en ook, recenter, de economische sancties die werden opgelegd aan Ankara.
Band met de VS
“Een andere kwestie die ons zorgen baart is onze band met de VS. Het huidige bestuur van de VS viseert ons land op een manier waaruit alle redelijkheid verdwenen is. Zo wordt onze jarenlange politieke samenwerking als strategische partners onderuit gehaald.”
“De leider en vele leden van de terroristische organisatie die een staatsgreep probeerden te plegen in ons land worden door Amerika beschermd,” aldus de president. Hij doelt daarbij op FETÖ-leider Fethullah Gülen, die sinds 1999 in de VS leeft, en vele anderen die banden hebben met FETÖ en die de VS als een veilige haven gebruiken.
Ook verwijt hij Washington dat het steun geeft aan de Syrische tak van de PKK, de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), als onderdeel van zijn Syriëbeleid.
“Het feit dat de VS samenwerkt met deze separatistische terroristische organisatie in Syrië getuigt van een totale miskenning van onze gevoeligheden en bezorgdheden,” dixit Erdoğan.
Nauw verbonden met de PKK
Turkije ziet de YPG als een groepering die nauw verbonden is met de PKK, die op haar beurt beschouwd wordt als een terroristische organisatie door de VS, Turkije en de EU.
Volgens Erdoğan staat Turkije open voor de normalisering van de relaties met de VS, en hij benadrukte dat zulks in het voordeel zou zijn van beide landen, die van oudsher strategische bondgenoten zijn binnen de NAVO.
“Ik denk dat Amerika vroeg of laat haar verkeerde mening over ons land wel zal herzien,” zo besloot de president.