Turkije, de VN en anderen hebben gezocht naar manieren om het Oekraïense graanexportinitiatief te redden nadat Moskou zei dat het zich voor onbepaalde tijd zou terugtrekken.
Rusland zei zaterdag dat het de overeenkomst opschortte nadat zijn schepen voor de kust van Sevastopol op de geannexeerde Krim waren getroffen door lucht- en onderwaterdrones, waarvan het Oekraïne de schuld gaf.
In een verklaring op Twitter zei Turkije dat minister van Defensie Hulusi Akar met zijn ambtgenoten sprak en hen eraan herinnerde dat het exportinitiatief “in het belang is van de hele mensheid en dat crises kunnen worden opgelost door goede wil en dialoog”.
Het Russische ministerie van Defensie concludeerde eerder dat Oekraïne de aanval had ingezet vanuit de regio Odesa, het epicentrum van het graanexportinitiatief, en mogelijk minstens één civiel graanschip had gebruikt – beweringen die door Kiev werden ontkend.
Oekraïne heeft op zijn beurt Moskou ervan beschuldigd de voortgang van de veilige doorgangscorridor tussen Odesa en Turkije te vertragen om een groeiende achterstand van schepen te creëren.
Honger in armste landen
Als de corridor gesloten blijft, kan dit opnieuw schokken veroorzaken op de wereldmarkten voor gewassen, waardoor de honger, vooral in de armste landen van de wereld, toeneemt en de voedselinflatie toeneemt.
Oekraïne is een van ’s werelds grootste leveranciers van tarwe, maïs en plantaardige olie, en het grootste deel van zijn export gaat over zee.
Zelfs vóór de laatste stap van Rusland hadden veel voedselimporterende landen al moeite om hun aankopen te betalen vanwege de stijgende dollar en de krappe begrotingen.
“Het initiatief heeft een hongerige wereld voorzien van de nodige granen en oliehoudende zaden”, aldus Joseph Glauber, voormalig hoofdeconoom van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Sinds de graancorridor drie maanden geleden werd geopend, heeft hij een belangrijk effect gehad op de wereldvoorraden: Oekraïne heeft ongeveer 9,3 miljoen ton goederen verscheept en de prijzen voor maïs en tarwe zijn gedaald ten opzichte van de pieken van eerder dit jaar.
Miljoenen tonnen gewassen wachten op zee en in de havens. Meer dan 200 schepen die deel uitmaken van het initiatief zijn nu in wezen bevroren, zei het Oekraïense ministerie van Infrastructuur op Facebook.
Volgens de voorwaarden van de overeenkomst moeten alle schepen worden geïnspecteerd voordat ze de Oekraïense havens binnenvaren of verlaten.
Kritiek
De aankondiging van Rusland dat het zich uit de overeenkomst zal terugtrekken, leidde tot veel kritiek.
De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de hongersnood zal toenemen en noemde de maatregel “schandalig”.
“Sinds de overeenkomst van kracht werd, heeft Rusland vele malen laten doorschemeren dat het klaar was om die te verstoren”, zei hij tegen Bloomberg News.
“Het is de gebruikelijke Russische tactiek – zijn beloften breken, overeenkomsten schenden, chanteren en dreigen.”
Moskou is op zoek naar pressiemiddelen in de aanloop naar de G-20 bijeenkomst in Indonesië half november, voegde Podolyak eraan toe.
De Russische president Vladimir Poetin heeft herhaaldelijk geklaagd over de overeenkomst en gezegd dat er niet genoeg graan naar de arme landen wordt gestuurd.
Rusland heeft ook gezegd dat zijn eigen graan en landbouwproducten niet dezelfde toegang krijgen tot de wereldmarkten, hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw nog steeds schat dat het dit seizoen de grootste tarwe-exporteur ter wereld zal zijn.
Bron: Internationale media