Iconen uit alle uithoeken van Turkije die naar de Hagia Sophia zijn gebracht, ondergaan momenteel restauraties voordat ze worden tentoongesteld in nieuwe musea. De Hagia Sophia, oorspronkelijk een Byzantijnse basiliek die werd omgevormd tot moskee en nu dient als museum, is misschien wel het bekendste monument van de stad, toch zijn weinig mensen zich ervan bewust dat het ook een breed scala aan iconen herbergt.

In een laboratorium binnen het Topkapipaleis dat zich op loopafstand van Hagia Sophia bevindt, werken experts hard om dit christelijk erfgoed levend te houden. Met opperste concentratie en expertise herstellen en reinigen ze de eeuwenoude kunstwerken. Tot nu toe zijn 45 van de in totaal 452 iconen volledig gerestaureerd. De autoriteiten zijn van plan om deze in een apart museum tentoon te stellen.

In slechte staat toen ze arriveerden

Ali Osman Avşar, directeur van het laboratorium, zei dat de iconen in slechte staat verkeerden toen ze arriveerden in het laboratorium. “Onze experts analyseerden het verf en het hout. Vervolgens gingen ze over tot restauratie. Schadelijke beestjes en bacteriën werden verwijderd door middel van fumigatie,” vertelde hij aan Anadolu Agency.

“De iconen werden in het verleden bewaard in de Hagia Sophia maar zullen binnenkort worden overgeplaatst naar een nieuw museum aangezien de plaats er beperkt is,” aldus Avşar.

Sabah