De reeds voor de coronacrisis gehavende economie van Turkije is verder opgeschud door de pandemie, maar president Recep Tayyip Erdogan blijft vastbesloten om de crisis op eigen kracht te doorstaan in plaats van hulp te vragen aan het IMF. Dat schrijft de nieuwswebsite fd.
De Turkse president heeft namelijk al eerder gezworen dat hij dat nooit zal doen. Turkije moet de komende twaalf maanden een schuld van $169 miljard aan buitenlandse schulden afbetalen, terwijl het slechts reserves heeft van €84 miljard.
Dat jaagt investeerders schrik aan, waardoor de lira eerder deze maand naar een dieptepunt zakte en meerderde waarschuwingen de deur uitgingen over een betalingscrisis in Turkije. Als dit zo zou zijn, zou Turkije weinig andere keuze hebben om toch internationale steun te zoeken, klonk het.
Maar nadat de Turkse munt deze maand toch weer voor een deel opkrabbelde en een reeks grote banken met succes uitstel van betaling van hun schulden kreeg, lijkt het er toch op dat Turkije de storm kan doorstaan zonder hulp van buitenaf.
‘Ik heb geleerd om voorzichtiger te zijn met mijn uitspraken’, aldus Roger Kelly, een in Istanbul gevestigde econoom bij de European bank for Reconstruction and Development tegen de Financial Times. ‘Ik denk dat er een redelijke kans is dat doormodderen, net zoals in het verleden, een beproefde strategie zal zijn om een betalingscrisis af te wenden.’
In 2018 veroorzaakte een valutacrisis in Turkije een recessie en scherpe pieken in de inflatie en werkloosheid, en ook toen Erdogan weigerde IMF-hulp te zoeken.
Deze keer is de crisis wereldwijd en de halve wereld – meer dan 90 landen – heeft inmiddels aan het IMF-steun gevraagd sinds het begin van de pandemie. Toch gaf de Turkse president vorige week nogmaals te kennen dat hij dit voorbeeld niet zou volgen. Hij beschuldigde de oppositie ervan Turkije te vragen de ‘economische en politieke overgave’ van de afgelopen jaren te herhalen.
Optimisten wijzen op signalen dat Turkije de crisis op eigen kracht kan doorstaan. Een reeks grote geldschieters, waaronder de particuliere bank Akbank, hebben herfinancieringsrondes ter waarde van miljarden dollars afgerond. Er zijn geen grote bedrijfsfaillissementen geweest.
De lira is stabiel gebleven nadat de autoriteiten maatregelen hadden genomen om te voorkomen dat buitenlandse investeerders de valuta zouden verhandelen. Desalniettemin schat Goldman Sachs dat Turkije dit jaar nog steeds een financieringstekort van ongeveer $20 miljard zal hebben.
Nu regeringsfunctionarissen het ergste van de uitbraak van het land hebben aangekondigd, racet Erdogan om sectoren die geld genereren nieuw leven in te blazen, allereerst door toeristen terug te halen.