Turkije zal terugslaan bij bijkomende Europese sancties

Als Brussel beslist bijkomende sancties tegen Ankara op te leggen vanwege de Turkse boringen in de Oostelijke Middellandse Zee, zal Ankara terugslaan.

Zo waarschuwde Turkije vlak voor een Europese top over de spanningen tussen het land en Europa.

“Turkije staat op de Europese agenda van de komende dagen. Beslissingen tegen ons land zullen de problemen niet oplossen, maar net verergeren. Bijkomende sancties zullen ons dwingen om te reageren”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu.

Op 6 juli hield hij in Ankara een gezamenlijke persconferentie met de Europese Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell. “Op bijkomende sancties tegen Turkije kunnen wij ook reageren met extra projecten in de Oostelijke Middellandse Zee.”

Borrell was gedurende 2 dagen op bezoek in Turkije. Daar zat hij samen met Çavuşoğlu, maar ook met minister van Defensie Hulusi Akar.

Volgende week komt er een Europese top rond Buitenlandse Zaken en zal het Europese parlement in speciale zitting bijeen zijn om de relaties met Ankara te bespreken.

De Europese top van de ministers van Buitenlandse Zaken is een initiatief van Frankrijk.

De relaties tussen Frankrijk en Turkije zijn verzuurd, terwijl minister Çavuşoğlu ook kritiek heeft op de houding van Grieks-Cyprus.

“Laat deze 2 landen Europa niet gijzelen. Dat is ook slecht voor de EU”, zou Çavuşoğlu tegen Borrell gezegd hebben.

Volgens hem stelt Frankrijk zich vijandig op omdat bondgenoot Khalifa Haftar terrein verloor in Libië, en erkent Grieks-Cyprus de Turks-Cypriotische rechten op oliereserves niet. Çavuşoğlu vindt dat de EU als eerlijke bemiddelaar moet optreden. Hij meent dat Turkije niet verantwoordelijk is voor de patstelling in de Oostelijke Middellandse Zee.

De EU en Turkije zouden ook hun verdrag rond de vluchtelingen vernieuwen dat in maart 2016 gesloten werd. Çavuşoğlu blijft kritiek leveren op het feit dat de EU haar afspraken in het verdrag niet na zou komen.

Zo is er vertraging bij het oprichten van een vernieuwde douane-unie, kunnen Turken nog niet zonder visum de EU binnen en ligt de politieke dialoog stil.

Bovendien vindt de minister het niet kunnen dat Turkije door de EU niet als veilig beschouwt wordt als het gaat om de coronacrisis.

Borrell repliceerde dat de lijst van veilige landen is opgesteld met objectieve criteria, en dat die om de 2 weken vernieuwd zal worden.

K.L.

(Bron: Hürriyet)