Istanbul – Grieks-Cyprus heeft vrijdag een waarschuwing gekregen van de Turkse overheid over haar “unilaterale koolstofwater-gerelateerde” activiteiten in de Middellandse Zee. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat unilaterale handelingen van Grieks-Cyprus “het recht op natuurlijke hulpbronnen schenden van het Turks-Cypriotisch volk, de mede-eigenaren van het eiland.”   

De verklaring van Ankara was een reactie op de aankomst van een boorschip in blok 6 van de exclusieve economische zone (EEZ), een zeegebied rondom Cyprus dat is rijk is gas.

Yiorgos Lakkotrypis, Grieks-Cypriotisch minister van Energie, Handel, Industrie en Toerisme, zei woensdag op Twitter dat het boorschip was aangekomen in het betwiste gebied.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de situatie als “onacceptabel” omdat de Grieken volgens haar handelen alsof heel het eiland van hen is. Turkije liet weten “vastbesloten te zijn om haar rechten en belangen te beschermen en die van het Turks-Cypriotisch volk. In februari 2016 besloot de Grieks-Cypriotische regering unilateraal om vergunningen uit te vaardigen voor de ontginning van gas. Een consortium tussen ENI (Italië) en Total (Frankrijk) sleepte de vergunning binnen voor blok 6. ExxonMobil en Qatar Petroleum kregen blok 10 van het gebied.

Sinds 1974 verdeeld

Het Mediterraan eiland Cyprus is sinds 1974 verdeeld nadat de Grieken een gewelddadige staatsgreep hadden gepleegd. De Cypriotische staatsgreep van 1974 die Cyprus wou verenigen met Griekenland, kende een Turkse militaire invasie als gevolg.

Anadolu