Een beeld van de militaire oefening Efes-2022 in Izmir, Turkije, 9 juni 2022. (AA)

Turkije zal geen afstand doen van zijn rechten in de Egeïsche Zee en zal niet aarzelen om gebruik te maken van zijn bevoegdheden die voortvloeien uit internationale overeenkomsten, zei president Recep Tayyip Erdoğan.

Griekenland moet stoppen met het bewapenen van de eilanden met een niet-militaire status en moet zich houden aan internationale overeenkomsten, zei hij over een heropleving van langlopende spanningen tussen de buren in de Egeïsche Zee.

“Ik waarschuw Griekenland om dromen, daden en verklaringen te vermijden die tot spijt zullen leiden. Kom tot bezinning,” zei hij in een televisietoespraak.

“Turkije zal geen afstand doen van zijn rechten in de Egeïsche Zee en zal niet terugdeinzen voor het gebruik van rechten die zijn vastgelegd in internationale overeenkomsten als het gaat om het bewapenen van eilanden.

Griekenland doet alsof het toeristische landingen maakt op eilanden in de Egeïsche Zee, zei hij en voegde eraan toe zich tot de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis te richten: “Je komt nergens met dit.”

“Sommige Griekse politici proberen relevant te blijven met woorden en daden die ver van de realiteit staan en in strijd zijn met de logica en de wet,” zei Erdoğan.

“Turkije zal zijn rechten in de Egeïsche Zee niet opgeven, zal niet aarzelen om zijn bevoegdheden te gebruiken die voortvloeien uit internationale overeenkomsten… Turkije schendt niemands rechten en wetten, maar het staat ook niet toe dat zijn eigen rechten en wetten worden geschonden”, benadrukte hij.

Erdoğan merkte ook op dat zijn land zal doorgaan met de exploratie van koolwaterstoffen in de Zwarte Zee en de oostelijke Middellandse Zee, onder verwijzing naar het internationaal recht.

Griekenland schendt verdragen door eilanden in de Egeïsche Zee te bewapenen, zei ook minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag, die waarschuwde dat de soevereiniteit van die eilanden in twijfel zal worden getrokken als het land er niet in slaagt ze te demilitariseren.

Gedemilitariseerd

Griekenland heeft een militaire aanwezigheid op de Egeïsche eilanden opgebouwd in strijd met het Verdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947, zei hij, eraan toevoegend dat de eilanden aan Griekenland waren afgestaan op voorwaarde dat ze gedemilitariseerd zouden blijven.

“De overeenkomsten zijn er, maar Griekenland schendt ze. Het bewapent ze. Als Griekenland niet ophoudt met deze schending, zal de soevereiniteit van de eilanden ter discussie worden gesteld,” zei hij. “Zo duidelijk is het. Jullie zullen je aan de afspraken houden.”

Turkije heeft de afgelopen maanden de kritiek op Griekenland opgevoerd door troepen te stationeren op eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee, dicht bij de Turkse kust en in veel gevallen zichtbaar vanaf de kust.

Deze eilanden moesten worden gedemilitariseerd krachtens het Verdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947, zodat troepen of wapens op de eilanden streng verboden zijn.

Griekenland heeft sinds het begin van de jaren zestig zijn strijdkrachten op Egeïsche eilanden gestationeerd, ondanks talrijke bezwaren van Turkije en zijn verplichtingen uit hoofde van internationale overeenkomsten.

Turkije en Griekenland liggen overhoop over een aantal kwesties, waaronder concurrerende aanspraken op jurisdictie in de oostelijke Middellandse Zee, overlappende aanspraken op hun continentaal plat, maritieme grenzen, luchtruim, energie, het etnisch verdeelde eiland Cyprus, de status van de eilanden in de Egeïsche Zee en migranten.

De spanningen liepen vorige week weer op toen Erdoğan zei dat de Griekse premier Mitsotakis “niet langer bestaat” voor hem, en hem beschuldigde van pogingen om de verkoop van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Turkije te blokkeren tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Bron: Sabah