Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme heeft Frankrijk de teruggave verzocht van historische porseleinentegels. De tegels werden gestolen uit het graf van Sultan Selim II in de Hagia Sophia tijdens een zogenaamde restauratie in de jaren 1890.

Zo’n 60 Iznik-tegels werden gestolen door Albert Dorigny uit Frankrijk in 1895 en vervangen door namaaktegels onder het mom van restauratie. De gestolen tegels werden later tentoongesteld in het Louvre in Parijs.

Dorigny, die de tandarts van Sultan Abdülhamit II (foto hierboven) was, bracht de tegels naar Frankrijk onder het mom ze schoon te maken, maar de teruggebrachte tegels waren vals.

Gemaakt in Frankrijk

De valse tegels, die toegevoegd werden aan de linkerkant van de inkomstdeur, kunnen gemakkelijk herkend werden door een stamp, indicerend dat ze gemaakt werden in Sèvres, Frankrijk, vertelde de Directeur van het Hagia Sophia Museum Hayrullah Cengiz. “Wanneer je naar de twee tegels (naast elkaar) kijkt, dan zal je het verschil zien,” zei Cengiz.

Tijdens de restauratie

De namaaktegels werden geïdentificeerd tijdens de restauratie van de tombe in de vroege jaren 2000. Hoewel de namaak eerst moeilijk te onderscheiden was van het origineel, bracht de loop van tijd de diefstal aan het licht.

“Dit is eigenlijk het beste voorbeeld van 16e eeuwse Iznik-tegels,” voegde hij toe, verwijzend naar de originele exemplaren die gemaakt werden in de westelijke Iznik provincie, gekend voor zijn uitstekende productie van keramische decoraties.

Bekritseerd

Turkije heeft het Louvre bekritiseerd voor het tentoonstellen van de tegels als een daad van “kunstdiefstal”.

Grote architect Sinan

Het graf van Sultan Selim II werd gebouwd door de grote architect Sinan, die het werk drie jaar na de dood van de sultan afmaakte. Het achthoekige graf is bedekt met marmer en keramische tegels van blauw, rood, groen en paars decoreren de kanten van de inkomstdeur.

Een van de meest populaire attracties

De Hagia Sophia, waar het graf is gelegen, is een van Istanbuls meest populaire attracties met 3,3 miljoen bezoekers per jaar. Gebouwd als een orthodoxe basiliek tijdens de heerschappij van de Byzantijnse keizer Justinianus I in 537, werd de bekende gekoepelde constructie omgedoopt tot een moskee na de verovering van de stad door Sultan Mehmet II in 1453. De eerste Turkse president en stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, veranderde het gebouw in een museum in 1935.

Sabah