Foto: Recep Tayyip Erdogan

Turkse ambtenaren hebben Rusland gevraagd een deel van Ankara’s betalingen voor aardgas uit te stellen, omdat Turkije probeert de economische impact van hogere energieprijzen te beperken.

Ook Turkije wil zijn betalingen aan Gazprom kunnen uitstellen, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Turkije zou een deel van de betalingen willen opschuiven naar 2024.

Eerder mocht het Turkse staatsenergiebedrijf Botas al een kwart van de rekeningen in roebels voldoen in plaats van in dollars.

De Turkse staatsimporteur Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, of Botas, probeert een deel van de betalingen uit te stellen tot 2024, aldus een van de mensen, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, dat staat te lezen op de site van Bloomberg.

Afhankelijkheid

De grote afhankelijkheid van Turkije van ingevoerde energie heeft de druk op zijn munt en begroting verhoogd.

De Turkse lira is in 2022 meer dan 28% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en het handelstekort is in augustus meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, tot 11,2 miljard dollar.

De betrekkingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met Oekraïne, waaronder de levering van militaire drones, hebben Moskou geschokt.

Maar Ankara blijft een belangrijke partner voor Rusland nu internationale sancties andere handels-, reis- en investeringsroutes afsluiten.

Erdogan zei vorige maand dat hij de gasprijzen had besproken met de Russische president Vladimir Poetin en hoopte op een korting.

Hongarije, een van de EU-landen die het meest afhankelijk zijn van Russische energie, kondigde maandag aan dat Gazprom het land toestemming zou geven om de betalingen voor aardgas in de komende zes maanden uit te stellen.

De stijgende energiebetalingen hadden de bezorgdheid over de toestand van de Hongaarse economie vergroot, aangezien de kosten voor de invoer van olie en gas dit jaar naar schatting 19 miljard dollar bedragen, tegenover 4 miljard dollar in 2019.

De overeenkomst gaf de Hongaarse munt een “beschermende paraplu”, vertelde Marton Nagy, de Hongaarse minister van economische ontwikkeling, aan Bloomberg. Het stelt betalingen drie jaar uit, zei hij.

Bron: Nederlandse media