Op 24 juli was het 97 jaar geleden dat het verdrag van Lausanne (1923) ondertekend werd. In Turkije is deze dag belangrijk, want met dit verdrag werd de moderne Turkse republiek internationaal erkend, de Turkse grenzen vastgelegd en de rechten van niet-islamitische minderheden gegarandeerd.

Het verdrag van Lausanne wordt gezien als het definitieve einde van De Eerste Wereldoorlog. Het sloot ook de Turkse onafhankelijkheidsstrijd af.

In die strijd bevrijdden de Turken zich van de Franse, Italiaanse, Britse en Griekse bezetters.

Sèvres was Turkije opgelegd door de overwinnaars, de Britten voorop, en voorzag in een afsplitsing van grote delen van het voormalige Ottomaanse rijk. Grieken, Italianen, Britten, Fransen, Koerden, Armenen en Russen verdeelden de koek. Alleen door de geslaagde afloop van de Onafhankelijkheidsoorlog wisten Mustafa Kemal Atatürk en de zijnen de Geallieerden grote concessies af te dwingen, hetgeen resulteerde in het Verdrag van Lausanne.

“Op deze dag denk ik aan Mustafa Kemal Atatürk, die het verdrag van Lausanne mogelijk maakte. Ook herdenk ik İsmet İnönü en al onze nationale helden. Voor hen voel ik veel respect en dankbaarheid”, tweette Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de oppositiepartij CHP.

Hij beschouwt het verdrag als de eigendomsakte van Turkije.

Het verdrag werd officieel in het Frans opgesteld, en draagt de naam van de Zwitserse stad waar het ondertekend werd.

K.L.

(Bron: Hürriyet)