Tot verrassing van de markt heeft de centrale bank van Turkije donderdag voor het eerst in een jaar de rente niet verlaagd. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Slechts twee van de twintig vooraf door persbureau Bloomberg gepolste economen hadden deze beslissing voorzien, de rest ging uit van een verdere verlaging.
Het belangrijkste rentetarief van de centrale bank blijft hiermee op 8,25%. Dat lijkt veel, maar de inflatie in Turkije is ook torenhoog. Die staat op 11,4%, waarmee de reële rente negatief is.
Rentebesluiten in Turkije zijn omstreden. De voorganger van de huidige gouverneur van de centrale bank werd door president Erdogan ontslagen omdat hij weigerde de rente te verlagen.
Volgens de Turkse president kan de inflatie het beste bestreden worden door de rente te verlagen, wat ingaat tegen de gangbare economische theorie.
De renteverlagingen van het afgelopen jaar zetten nog meer druk op de Turkse lira, die het daarvoor ook al zwaar te verduren had.
Donderdag veerde de lira iets op na het besluit, om daarna weer terug te zakken tot bijna het oude niveau. Eén dollar is nu goed voor afgerond 6,86 lira.
Tegenover de dollar is de munt dit jaar al 13% in waarde gedaald. De munt behoort tot de slechtst presterende valuta’s in de opkomende markten.
Als we er rekening mee houden dat de reële rentetarieven door de aanhoudend hoge inflatie al diep in negatief gebied liggen, is de beslissing van vandaag eigenlijk volledig rationeel, zegt Piotr Matys, valutastrateeg bij de Rabobank in Londen tegenover persbureau Bloomberg.
‘De hamvraag is of het een pauze is in de versoepelingscyclus is, of het einde ervan’.
De economische problemen in Turkije en de onorthodoxe aanpak van de Turkse president joeg buitenlandse beleggers de afgelopen jaren al meerdere malen in de gordijnen. Tot nu toe blijkt Turkije het hoofd steeds boven water te kunnen houden, zonder hulp van buitenaf.
Eind mei wees president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid om aan te kloppen bij het Internationaal Monetair Fonds af. De Turkse leider heeft namelijk al eerder gezworen dat hij dat nooit zal doen.
Turkije moet de komende twaalf maanden $169 mrd aan buitenlandse schulden afbetalen, terwijl het slechts reserves heeft van $84 mrd.
Donderdag werd bekend dat indexbouwer MSCI overweegt om het land uit een toonaangevende index voor aandelenbeleggers te gooien.
De reden is dat het land beleggers te veel beperkingen oplegt. Zo is het in Turkije sinds dit voorjaar verboden om te speculeren op koersdalingen, het zogeheten shortsellen.