Ministerie buitenlandse zaken zegt een bufferzone te willen creëren om vrede, stabiliteit en veiligheid te brengen in Syrië
Op maandag maakte het ministerie van buitenlandse zaken bekend dat Turkije vastbesloten is om het Syrische gebied ten Oosten van de rivier Eufraat te zuiveren van terroristen. Dit doet het land uit zelfbehoud, maar ook om een bufferzone op te bouwen waar vrede, veiligheid en stabiliteit verzekerd kunnen worden.
“Op deze manier kunnen we een serieuze bedreiging voor de territoriale integriteit van Syrië elimineren en kunnen we een sterke basis opbouwen die moet verhinderen dat Daesh terug opleeft. Daarbij kunnen we ook toekomstige problemen beter het hoofd bieden”, aldus een statement van woordvoerder Hami Aksoy.
In de VS krijgt president Donald Trump steeds meer kritiek nadat het Witte Huis zondag bekend maakte dat Amerikaanse troepen zich uit Syrië terugtrekken voor de start van de langverwachte Turkse operatie. Zijn regering zal geen ondersteuning bieden voor de operatie. Mocht er toch iets mis gaan, beloofde hij: “Als Turkije iets doet wat ik, met mijn ongeziene wijsheid, niet vind kunnen, zal ik de Turkse economie totaal vernietigen.”
Turkije heeft de VS vaak opgeroepen om met hen samen te werken om DAESH te bestrijden. Ankara heeft hard gewerkt om deze terreurbeweging uit te roeien door militanten op te pakken en het land uit te zetten.
Sinds de start van de operaties Eufraatschild in 2016 en Olijftak in 2018 heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.
De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. De YPG is de Syrische tak van deze terreurbeweging.