Turkije hoopt meeste buitenlandse DAESH-strijders voor eindejaar gerepatrieerd te hebben
Op dinsdag liet Turks binnenlandminister Süleyman Soylu aan Reuters weten dat Turkije het plan heeft om de meeste buitenlandse DAESH-gevangenen tegen het einde van het jaar terug naar hun land van oorsprong te brengen. Dit bericht komt een week nadat Turkije het programma van repatriëring opgestart heeft. Bij de Turkse anti-terreuroperatie die ruim een maand geleden van start is gegaan, zijn in Noordoost-Syrië al zo’n 287 DAESH-terroristen opgepakt, en worden er enkele honderden verdacht.
Soylu stond Reuters in Ankara te woord. Hij verwacht deze week nog 6 of 7 DAESH-strijders uit te wijzen, naar bijvoorbeeld Ierland en Nederland. Zijn ministerie staat in contact met de plaatselijke autoriteiten daar. “Het aantal gedetineerden die we kunnen repatriëren voor het einde van dit jaar hangt af van hoe snel elk afzonderlijk geval verloopt. Voor de Europese gedetineerden loopt de procedure vlot”, aldus de minister. “Ik denk dat we tegen eindejaar de meeste van hen naar hun land van oorsprong hebben gestuurd.”
Nationaliteit ingetrokken
Een aantal landen heeft de nationaliteit van DAESH-strijders ingetrokken, en volgens Soylu schenden die landen daarmee het internationale recht. “Ze hebben niet het recht om hun burgers staatloos te maken. Daarom zijn we met die landen in dialoog gegaan, maar ze zullen de strijders terugnemen”, zegt Soylu.
Turkije heeft kritiek op westerse landen die weigeren hun burgers die zich aansloten bij Daesh in Irak of Syrië te repatriëren en ze hun nationaliteit af te nemen. Dit is in strijd met de conventie van New York uit 1961, die het illegaal maakt om mensen staatloos te maken. Een aantal landen, waaronder Frankrijk, hebben dit verdrag niet geratificeerd, en recent heeft dit tot lange juridische veldslagen geleid. Alleen al het Verenigd Koninkrijk heeft de nationaliteit van meer dan 100 mensen ingetrokken omdat ze zich aansloten bij buitenlandse terroristische groeperingen. Ondertussen proberen Europese landen een plan in werking te stellen om duizenden gevangen terroristen vanuit Syrië naar Irak te brengen.
Op dit moment heeft Turkije al 10 Duitsers, een Amerikaan en een Brit gerepatrieerd. Ankara hoopt de komende dagen nog verdachten uit Ierland, Frankrijk en andere Europese landen het land uit te zetten.
Intussen bereidt de Zweedse veiligheidsdienst een missie voor om vermoedelijke DAESH-strijders met de Zweedse nationaliteit terug te halen. Volgens Ahn-Za Hagstrom, een analist bij de Zweedse veiligheidsdienst Säpo, is er een kleine groep Zweedse DAESH-sympathisanten in Turkije, die dus ook getroffen zouden worden door de Turkse inspanningen om iedereen uit te wijzen. Op dinsdag vertelde Hagström in een interview met de Zweedse radio dat zijn dienst zich zo goed mogelijk voorbereidt op hun komst, en dat de identiteit van de meeste al gekend is.
Op 8 november zei president Recep Tayyip Erdogan dat er 1.201 DAESH-strijders in Turkse gevangenissen zitten.