NAVO-bondgenoot Turkije heeft zijn veto tegen het verzoek van Finland en Zweden om toe te treden tot de Westerse alliantie opgeheven nadat de drie landen waren overeengekomen elkaars veiligheid te beschermen
Hiermee komt een einde aan een wekenlang drama dat de geallieerde eenheid tegen de invasie van Rusland in Oekraïne op de proef stelde.
De opheffing van het veto betekent dat Helsinki en Stockholm verder kunnen gaan met hun aanvraag om toe te treden tot de militaire alliantie, waarmee de grootste verschuiving in de Europese veiligheid in decennia een feit wordt, nu de twee, lange tijd neutrale, Noordse landen NAVO-bescherming zoeken.
De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en het Turkse voorzitterschap bevestigden het akkoord in afzonderlijke verklaringen, na gesprekken tussen de NAVO-chef, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Zweedse premier Magdalena Andersson, en de Finse president Sauli Niinisto.
Voorwaarden van de overeenkomst
Stoltenberg zei dat de voorwaarden van de overeenkomst inhouden dat Zweden intensiever gaat werken aan Turkse uitleveringsverzoeken en dat de Zweedse en Finse wetgeving wordt gewijzigd om de aanpak van personen die door Ankara als bedreigingen worden beschouwd, te verscherpen.
Stoltenberg zei ook dat Zweden en Finland hun beperkingen op de verkoop van wapens aan Turkije zouden opheffen.
🆕 Türkiye 🇹🇷, Finland 🇫🇮, and Sweden 🇸🇪 sign agreement paving the way for Finnish and Swedish #NATO membership#NATOSummit
— NATO (@NATO) June 28, 2022
Turkije heeft ernstige bedenkingen geuit over het feit dat Zweden onderdak zou bieden aan leden van de verboden PKK, die in 1984 de wapens opnam tegen de Turkse staat. Stockholm heeft deze beschuldiging ontkend.
Het Turkse voorzitterschap verklaarde dinsdag dat de overeenkomst tussen de vier partijen “volledige samenwerking met Turkije in de strijd tegen de PKK en de aan de PKK gelieerde organisaties” inhoudt.
Zweden en Finland verklaarden zich “solidair met Turkije in de strijd tegen het terrorisme in al zijn vormen en manifestaties”.
Stoltenberg zei dat de 30 leiders van de NAVO nu Finland, dat een 1.300 km lange grens met Rusland deelt, en Zweden zullen uitnodigen om lid te worden van de NAVO en dat zij officiële “genodigden” zullen worden.
Bezorgdheid van Turkije
Ankara had bezwaar gemaakt tegen het verzoek van Zweden en Finland om tot de NAVO toe te treden op grond van wat het beschouwt als de lakse aanpak van het Noordse paar ten aanzien van groepen die Turkije als bedreigingen voor de nationale veiligheid beschouwt.
Erdogan had Finland, en meer in het bijzonder Zweden, ervan beschuldigd een veilig toevluchtsoord te bieden aan PKK-terroristen die al decennia lang een gewapende opstand voeren tegen de Turkse staat.
Ankara had kunnen verhinderen dat Finland en Zweden lid werden van de NAVO, aangezien alle leden van het militaire blok moeten instemmen met de aanvaarding van nieuwe leden.
Andere NAVO-bondgenoten, waaronder Frankrijk en Spanje, hadden er indirect bij Turkije op aangedrongen toe te geven aan zijn blokkade van de twee potentiële nieuwe Noordse leden.
Bron: Turkse media