Turkije is op 21 april gestart met een seismisch onderzoek in de Middellandse Zee. Het onderzoek naar de aanwezigheid van natuurlijke energiebronnen kadert in het ‘Nationaal Energie en Ontginning’ beleid van de regering.
De Barbaros Hayrettin Paşa, een boot die ingezet werd in het seismische onderzoek naar natuurlijke energiebronnen werd voor 130 miljoen euro gekocht in 2012 en is begonnen met de exploratie van de zeebodem.
Minister van Energie, Berat Albayrak, tevens een schoonzoon van de Turkse president Erdogan, kondigde in april aan dat Turkije seismische onderzoeken zou uitvoeren naar de aanwezigheid van olie en gas in de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.
Tweede schip
“Wij zullen twee boorputten openen, telkens één in beide zeeën. Wij zijn daarom van plan een tweede schip, dit jaar nog, te kopen”, verklaarde de minister onlangs nog.
De Barbaros Hayrettin Paşa, voert onderzoek naar de zeebodem en de aardlagen eronder. De onderzoeksboot doet dit met wetenschappelijke precisie en tot 8 kilometer weer, wat onder de zeebodem ligt.
De boot had in 2015 verschillende gas- en olielagen gevonden onder de zeebodem, nabij Cyprus. Echter stopte het onderzoek in maart, naar aanleiding van diplomatische spanningen met de Grieks Cypriotische regering over het eigenaarschap van de natuurlijke energiebronnen.
Hurriyet