Turkije heeft zijn luchtruim gesloten voor Russische civiele en militaire vliegtuigen die naar Syrië vliegen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verklaard volgens lokale media.

Turkije heeft zijn luchtruim gesloten voor Russische civiele en militaire vliegtuigen die troepen naar Syrië vervoeren, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op 23 april.

“We gaven toestemming met tussenpozen van drie maanden. De laatste was tot april,” zei de minister in een interview met de pers tijdens zijn vlucht, waarbij hij verklaarde dat president Recep Tayyip Erdoğan zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, had ingelicht.

“Voortaan zijn de vluchten gestopt”, voegde Çavuşoğlu eraan toe, en zei dat het proces wordt gevoerd door middel van een dialoog.

Cavusoglu zei dat hij het besluit had doorgegeven aan zijn Russische collega Sergej Lavrov, die het vervolgens doorgaf aan president Vladimir Poetin.

Cavusoglu voegde eraan toe dat het verbod drie maanden van kracht zou blijven.

Met betrekking tot de Russische oligarchen die naar Turkije komen, zei Çavuşoğlu dat Turkije niet meedoet aan sancties. “Als een bedrijf zaken wil doen, moet het zich houden aan onze en de internationale wetgeving”, voegde de minister eraan toe.

Rusland, dat samen met Iran een cruciale steunpilaar is van de Syrische president Bashar al-Assad tijdens de oorlog in het land, heeft niet onmiddellijk gereageerd op de aankondiging van Turkije. Turkije heeft tijdens het conflict de Syrische rebellen gesteund.

Ankara’s betrekkingen met Moskou implodeerden kort nadat Turkije in 2015 een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot nabij de Turks-Syrische grens.

Ze waren echter aan het verbeteren tot de Russische inval in Oekraïne, dat Turkije als een belangrijke handelspartner en diplomatieke bondgenoot beschouwt.

Bemiddelen

Turkije heeft geprobeerd te bemiddelen om een einde te maken aan het conflict, en was gastheer voor bijeenkomsten tussen Russische en Oekraïense onderhandelaars in Istanbul, en een andere tussen Lavrov en zijn Oekraïense tegenhanger Dmytro Kuleba in Antalya.

Ankara probeert nu in Istanbul een topontmoeting tussen Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy te regelen, hoewel Cavusoglu toegaf dat de vooruitzichten voor dergelijke besprekingen op dit moment gering blijven.

“Als zij een deal willen, is dat onvermijdelijk,” zou Cavusoglu hebben gezegd. “Het zal misschien niet lang duren, maar het kan plotseling gebeuren.”

Bron: Turkse media