De Duitse ambassade in Ankara heeft op 30 juni de Turkse regering opgeroepen om uit te leggen waarom een Duitse school in de westelijke stad Izmir zonder uitleg werd gesloten.
“Een tak van de Duitse ambassadeschool werd gesloten op 28 juni door de lokale administratie van het Turkse ministerie van onderwijs,” zei de ambassade in een verklaring.
“We roepen de Turkse overheid op om dringend uit te leggen waarom de school is gesloten,” leest de verklaring en benadrukt dat de scholen een “essentieel” element vormen voor de culturele en onderwijskundige betrekkingen tussen de landen.
Normalisatie van de relaties
Berlijn en Ankara zijn hun relaties aan het normaliseren na een verlengde periode van spanning tussen de NAVO-bondgenoten.
Duitsland wekte de woede van Turkije op met haar kritiek op de mensenrechtentoestand in Turkije die volgde op de couppoging van 2016.
Vele EU-staten hebben de arrestatie van tienduizenden mensen veroordeeld, inclusief journalisten met vermoedelijke banden met de coupplegers en de terreurbeweging PKK.
Handelen zoals de Nazi’s
Turks president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de EU-lidstaten, inclusief Duitsland, van het handelen zoals de Nazi’s toen ze weigerden om verkiezingsmeetings toe te laten naar aanloop van een referendum over grondwettelijke wijzigingen om een presidentieel systeem te creëren.
Na Erdogans beslissende overwinning in de verkiezingen van 24 juni zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat ze er naar uit keek om samen te werken met Turkije, vooral met “een stabiele en pluralistische Turkije waar de democratische participatie en rechten worden versterkt.”