Foto: Leden van de AfD tonen plakaten tijdens een speech van minister Jens Spah, Bundestag, Berlijn, 18 november 2020.

Het Duitse parlement, de Bundestag, verbiedt enkele Turkse groeperingen die gelinkt worden aan de Grijze Wolven. Dat werd eerder bekend gemaakt.

Frankrijk vaardigde al eerder zo’n verbod uit. De motie (ter bestrijding van racisme en nationalisme) werd ingediend door de christendemocraten, zowel nationaal: CDU, als uit de deelstaat Beieren: CSU, samen met de sociaaldemocraten: SPD, de liberaaldemocraten: FDP en de groenen.

Duitsland hoopt hiermee activiteiten van de Grijze Wolven in Europa tegen te gaan, een oogje te kunnen houden op activiteiten die aan deze groep gelinkt zijn, en online propaganda van zusterorganisaties te voorkomen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de bevoegdheid om groepen te verbieden, maar heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de Bundestag.

Franse beslissing

De Franse beslissing eerder deze maand werd al bekritiseerd door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens dit ministerie bestaan dergelijke groepen niet.

“Frankrijk beeldt zich deze groepen in, en dat is de laatste manifestatie van omgekeerde psychologie in dat land”, aldus Buitenlandse Zaken.

“Bovendien worden daar ook culturele symbolen verboden die over de hele wereld gebruikt worden. Dit is onaanvaardbaar, want deze symbolen hebben geen illegale doeleinden.”

Turkse Duitsers

Van de meer dan 82 miljoen Duitsers, zijn er bijna 4,7 miljoen moslims, waarvan er 3 miljoen van Turkse herkomst zijn. In West-Europa wonen alleen meer moslims in Frankrijk. De Turkse Duitsers maken al sinds 1961 deel uit van de Duitse maatschappij, want toen sloten Duitsland en Turkije een verdrag waardoor er Turkse gastarbeiders naar Duitsland kwamen, en daar bijdroegen aan de explosieve economische groei na de tweede wereldoorlog.

De huidige Turkse Duitsers stammen meestal af van deze gastarbeiders. Zij klagen steeds vaker over discriminatie en racistische incidenten, en het gebrek aan wil vanuit de politie om die incidenten te onderzoeken. Ook islamofobie neemt in Duitsland toe, aangestookt door extreemrechtse haatpropaganda.

In Frankrijk is er een gelijkaardige trend. Daar verwondden mensen van Armeense herkomst in oktober vier Franse Turken op de snelweg tussen Lyon en Marseille waar ze aan het betogen waren.

Volgens Turks viceminister van Buitenlandse Zaken Yavuz Selim Kıran worden de 6 miljoen etnische Turken in de EU steeds meer bedreigt door de toenemende haat.

K.L.

(Bron: Sabah)