Al tientallen jaren produceert Turkije auto’s van grote buitenlandse constructeurs.
Nu is het volgens de Turkse president echter tijd om een eigen merk te lanceren: TOGG.
Het eerste model, een elektrische suv, komt binnenkort van de band gerold.
Een tweede model, een sedan, moet daarna de concurrentie aangaan met de Tesla 3. De prijs ligt alvast gevoelig lager.
Elektrisch rijden staat in Turkije nog in de beginfase. Zo zijn er in het land nog maar duizend laadpalen. Maar daar komt snel verandering in, want al in 2022 moeten de eerste TOGG’s van de band rollen. De eerste 100 procent Turkse auto’s.
Kennis over auto’s in mekaar steken, hebben ze alvast genoeg opgedaan in de fabrieken van Volkswagen, Chrysler, Renault, Toyota en Ford die al jaren auto’s assembleren in het land.
Kapitaal geen probleem
Geld lijkt geen probleem te zijn. Een consortium van vijf grote industriële bedrijven en de staat hebben samen 22 miljard Turkse lira (3,3 miljard euro) in de pot gelegd om de Europese en markt te veroveren.
De eerste TOGG, een suv die ze het liefst met de Tesla Y vergelijken, komt volgend jaar op de markt. In totaal moeten er meteen 175.000 exemplaren van de band rollen in de nieuwe fabriek van Bursa.
De Turkse overheid gaat er 30.000 bestellen, en een ander groot deel is voor het buitenland. Te beginnen met de Duitse markt.
De president maakt zich sterk dat veel landgenoten enkel nog met een Turkse wagen zullen willen rijden.
Fors goedkoper
Nadien komt er ook een sedanversie, nu al de Turkse Tesla 3 genoemd. Veel technische details zijn nog niet bekend, maar de wagens zouden een bereik hebben van tussen de 300 en 500 kilometer.
En tegelijk een stuk goedkoper zijn dan de Tesla. Officiële prijzen zijn nog niet bekend, maar de suv zou zo’n 30.000 euro gaan kosten.
“In dat geval geef ik hem wel een kans. Als hij even goed en betrouwbaar is als zijn concurrenten. Want er is ook al een elektrische suv uit China op de Belgische markt, met ongeveer dezelfde grootte en vorm. En in dezelfde prijsklasse. De Turken zullen dus hun best moeten doen om concurrentieel te zijn”, zegt autoexpert Verhelle.
“30.000 lijkt misschien wel veel, maar voor een elektrisch auto van die klasse is dat eigenlijk redelijk weinig. Vergeet niet, we komen van 50.000 à 70.000 euro, dus 30.000 is nu het nieuwe doel voor wie zich op de markt wil gooien met een nieuw merk of model.”
Veel zal afhangen van de laadprestaties en de accucapaciteit. Want daarover laten ze nog niet in hun kaarten kijken.
Het enige wat ze daarover zeggen is dat ze zelf accu’s gaan bouwen. En dat “de batterij in minder dan 30 minuten tot 80 procent opgeladen wordt”.