Foto: een infobord dat migranten de weg wijst naar de dichtstbijzijnde opvangplaats in Edirne, Noordwest-Turkije (8 februari 2021).

Elk jaar wagen duizenden migranten de illegale oversteek via Turkije naar Europa. De Turkse autoriteiten proberen zo veel mogelijk levens te redden, vooral tijdens de verraderlijke wintermaanden.

Maandag heeft de migratiedienst infoborden geplaatst in zes verschillende talen, langs de rivier de Meriç (Evros).

Die rivier vormt de grens tussen Turkije en Griekenland. Borden in het Turks, Engels, Arabisch, Perzisch, Urdu en Bengaals wijzen de migranten de weg naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum en er staat ook het telefoonnummer van een hulplijn bij.

Het Turkse migratiebeleid is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Dat zegt Musa Aşılıoğlu, hoofd van de provinciale migratiedienst van Edirne.

“We nemen onze verantwoordelijkheid en bewaken de mensenrechten als het om illegale migratie gaat. We proberen kwetsbare migranten te helpen zodat we mensonwaardige situaties kunnen vermijden.”

Turkije is een belangrijk transitland voor asielzoekers die in Europa een nieuw leven hopen op te bouwen. Ze zijn veelal op de vlucht voor oorlog en vervolging. Turkije vangt meer vluchtelingen op dan welk land ook ter wereld: bijna 4 miljoen, waaronder zo’n 3,6 miljoen Syriërs.

Aşılıoğlu benadrukt dat Turkije nooit migranten geweigerd heeft. Turkije verwacht ook niet dat andere landen, “die denken dat hardhandig optreden de enige manier is om met migratie om te gaan,” hun beleid zullen volgen.

Toegangspoort

Griekenland is dé toegangspoort voor migranten die vanuit Turkije naar Europa willen. Maar het land wordt vaak beschuldigd van het illegaal terugsturen van vluchtelingen.

De Griekse grenswacht stuurt dan de migranten, die komen aankloppen, gedwongen terug. Er zijn getuigenissen van migranten die door gewapende grenswachten terug de Meriç op gestuurd zijn.

Vorig jaar heeft Ankara de grensovergangen met Griekenland opengesteld voor migranten, omdat er te weinig humanitaire en financiële hulp komt van de internationale gemeenschap om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Bron: Sabah

S.V.R.