De hoogste adviseur en woordvoerder van president Recep Tayyip Erdoğan, İbrahim Kalın, heeft gezegd dat Turkije “positief staat tegenover een normalisatie” van de betrekkingen met Armenië na het staakt-het-vuren van Nagorno-Karabach.
De opmerkingen van Kalın kwamen een maand nadat Erdoğan en de Armeense premier Nikol Pashinyan boodschappen hadden uitgewisseld waarin zij hun belangstelling uitspraken voor normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.
Turkije’s presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın heeft gezegd dat Turkije “positief kijkt naar normalisatie” met Armenië na het einde van de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië om de controle van Nagorno-Karabach.
“In principe staan wij positief tegenover een normalisatie met Armenië. De voornaamste reden voor het beëindigen van onze diplomatieke betrekkingen met Armenië en het sluiten van onze grenzen in 1992 was de invasie in Nagorno-Karabach. Aangezien dit probleem is opgelost, is er in feite geen obstakel meer voor onze normalisatie met Armenië. Maar er moeten nog steeds problemen worden opgelost in de kwestie Nagorno-Karabach,” zei Kalın.
“Het staakt-het-vuren is ondertekend, maar een vredesakkoord is er nog niet. Over de voorwaarden daarvan zal worden gesproken; beide partijen zullen hun goedkeuring geven. Dit proces gaat door. Armenië bestaat niet alleen uit Armenië; er zijn veel andere elementen. Maar deze overeenkomst zou in het voordeel van Armenië zijn,” zei Kalın.
Hij zei verder dat president Recep Tayyip Erdoğan reeds positieve signalen heeft afgegeven ter ondersteuning van het normalisatieproces. Kalın zei dat het herstel van de banden tussen Armenië en Azerbajdzjan ook Turkije ten goede zou komen en “vrede zou brengen in de hele regio”.
“Wat de normalisatiekwestie met Armenië betreft, heeft onze president ook positieve verklaringen afgelegd. Als wij intussen ook een afstand overbruggen door de problemen [van Armenië] met Azerbeidzjan op te lossen, zou dat ons ook ontlasten. Het vredesakkoord zal vrede brengen in de hele regio”, aldus Kalın.
Na bijna drie decennia zonder betrekkingen en een gesloten grens zijn de Turkse en Armeense leiders hoopvoller dan ze in jaren zijn geweest.
Positieve signalen
Op 27 augustus zei de Armeense premier Nikol Pashinyan dat Jerevan “positieve signalen” uit Ankara ziet en in natura zal reageren.
Twee dagen later zei Erdoğan: “We kunnen werken aan de geleidelijke normalisering van onze betrekkingen met een Armeense regering die heeft verklaard bereid te zijn deze richting in te slaan.”
Deskundigen zeggen dat de opmerkingen van de leiders erop wijzen dat de betrekkingen nauwer dan ooit kunnen worden hersteld. Er blijven echter vragen over een mogelijke rol van Rusland als spelbreker.
Bron: Hürriyet