Turkije heeft de afgelopen jaren bijna 25 miljard euro gespendeerd aan het welzijn van de 3.5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat Turkije met zo’n 8 miljard euro, bovenaan de lijst van landen die het meeste uitgeven aan de gezondheidszorg voor vluchtelingen.
Sinds het begin van de oorlog in 2011, heeft Turkije een constante stroom van ontheemde Syriërs opgevangen die op de vlucht waren voor het conflict. Hun aantal is van duizenden toegenomen tot miljoenen.
Turkije, het land dat internationaal de meeste inspanningen levert voor vluchtelingen, besteedde meer dan 25 miljard euro aan het welzijn van vluchtelingen. Ankara bekritiseert andere landen voor het feit dat zij veel te weinig uitgeven aan humanitaire hulp voor Syriërs en voor het feit dat Europese landen nauwelijks Syrische vluchtelingen opvangen. Het conflict in Syrië heeft meer dan 500.000 mensenlevens gekost en heeft meer dan 5 miljoen mensen gedwongen om te vluchten. 7 miljoen Syrische burgers blijven ontheemd in eigen land.
Naast de openbare ziekenhuizen, hebben vluchtelingen ook toegang tot klinieken die zijn opgezet in de vluchtelingenkampen. Het ministerie van Gezondheid voert af en toe ook vaccinatiecampagnes. Liefdadigheidsinstellingen bieden geregeld ook gratis medische controles aan, vooral voor degenen die buiten de vluchtelingenkampen wonen.