De Turkse Privatiseringsadministratie organiseerde recent twee verschillende veilingen met als doel de verkoop van twee suikerfabrieken. Opvallend: de veiling werd georganiseerd ondanks heel wat controverse omtrent de privatisering van de suikerfabrieken.

De twee fabrieken, Yozgat en Corum, maakten deel uit van de Turkse Corporatie van Suikerraffinaderijen. Het hoogste bod, 528 miljoen Turkse lira (104 miljoen euro), ging naar Safi Holding voor de Corum Suikerfabriek. De fabriek werd geveild voor een startbedrag van 441 miljoen Turkse lira (86,8 miljoen euro).

De Yozgat suikerfabriek werd geveild voor een bedrag van 244 miljoen Turkse lira (4,8 miljoen euro). Het hoogste bod, een bod van 275 miljoen Turkse lira (5,4 miljoen euro) ging naar Dogus Food Beverage.

Ondertussen staan reeds 14 verschillende suikerfabrieken (Afyon, Erzurum, Alpullu, Ilgin, Bor, Kastamonu, Burdur, Kirsehir, Corum, Mus, Elbistan, Turhal, Erzincan en Yozgat) op de lijst voor verkoop/veiling.

Vorige week vond er eveneens een veiling plaats voor de Borfabriek en Kirsehirfabriek. Beide fabrieken werden respectievelijk verkocht voor een bedrag van 336 miljoen Turkse lira (6,61 miljoen euro) en 330 miljoen Turkse lira (6,5 miljoen euro).

Dogus was de winnaar van de veiling voor de Borfabriek. De Kirsehirfabriek ging naar Tutgu. De beslissing van de Turkse staat omtrent het privatiseren van de suikerfabrieken zorgde voor heel wat controverse.

De Republikeinse Volkspartij, de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, had heel wat kritiek op de beslissing. Zo gaf partijleider Kemal Kilicdaroglu recent aan hoe de beslissing, omtrent het privatiseren van de suikerfabrieken, potentieel nare gevolgen kan hebben voor de jobs van meer dan een miljoen Turkse burgers.

Hurriyet