Turkse gezondheidsexperts moeten op hun hoede zijn voor de dodelijke Crimean-Congo hemorragische koorts (CCHF), waar al 15 mensen aan gestorven zijn.

Nu Turkije de coronapandemie stilaan onder controle krijgt, komt er alweer een nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid aan.

De Crimean-Congo hemorragische koorts (CCHF) heeft al 15 levens gekost in het land, schrijft de Turkse krant Sabah.

“Toen het uitgaansverbod van kracht was, was de kans om CCHF te krijgen minder groot. Nadien kwamen er weer meer tekenbeten voor, omdat veel mensen gingen picknicken in het weekend,” legt professor Mehmet Ceyhan, hoofd van de afdeling pediatrische infectieziekten, van de faculteit Geneeskunde aan de universiteit van Hacetteppe, uit.

Foto: op deze ongedateerde archieffoto zie je een teek met zwarte poten, ook wel hertteek genoemd, rustend op een plant (bron: Amerikaanse Centra voor Controle en Preventie van Ziekten).

Wat is CCHF?

Crimean-Congo hemorragische koorts is een veelvoorkomende ziekte, veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door teken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaakt het ernstige uitbraken van virale hemorragische koorts. Overdracht van mens op mens kan voorkomen door een tekenbeet of door contact met lichaamsvochten van besmette personen.

CCHF is endemisch in Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en de Aziatische landen ten zuiden van de 50ste breedtegraad.

Wat doet CCHF?

De symptomen kunnen zijn: koorts, spierpijn, duizeligheid, nekpijn en stijfheid, rugpijn, hoofdpijn, pijnlijke ogen en gevoeligheid voor licht.

In het begin heb je meestal last van misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn en keelpijn. Daarna komen sterke stemmingswisselingen en verwardheid.

De incubatietijd na een tekenbeet is gewoonlijk één tot drie dagen, met een maximum van negen dagen.

“Om te voorkomen dat de teken je huid kunnen bereiken, moet je zo veel mogelijk met kleren bedekken. Als je buiten gaat in groene ruimtes, moet je zelfs je broek in je sokken steken,” aldus Ceyhan.

Als je een teek vindt op je huid, raadpleeg je best een dokter. Je probeert best niet om de teek zelf te verwijderen, adviseert Ceyhan.

Bron: TRT World

S.V.R.