Eerder deze week drong Turkije er bij Frankrijk op aan dat het land haar steun voor de Libische rebellencommandant Khalifa Haftar zou opgeven. “Als Frankrijk zich wil houden aan de beslissingen die op de vredesconferentie in Berlijn genomen zijn, moet het land stoppen met de steun aan Khalifa Haftar”, aldus Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken.
Zijn geschreven statement kwam na opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron tijdens een persconferentie samen met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.
Volgens Aksoy is Frankrijk mede verantwoordelijk voor de crisis in Libië. Die begon in 2011. Frankrijk zou Haftar onvoorwaardelijk steunen om zo recht te krijgen op de natuurlijke hulpbronnen van Libië. Bovendien is de aanval van Haftar op de troepen van de internationaal erkende Libische regering volgens Aksoy een schending van de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Libië.
Hij vindt ook dat Frankrijk een positieve rol moet spelen bij het herstellen van de veiligheid en de stabiliteit en onderstreept hij dat de wapens zo snel mogelijk permanent moeten zwijgen, zoals overeengekomen in Berlijn.
Op 12 januari kondigden beide partijen in Libië aan dat er een staakt-het-vuren zou komen. Daartoe hadden de Turkse en Russische leiders gezamenlijk opgeroepen. Dit bleek echter geen permanente wapenstilstand te zijn, want 2 dagen later sprongen onderhandelingen in Moskou af nadat Haftar de onderhandelingstafel verliet zonder een akkoord te tekenen.
Een week later accepteerde Haftar een voorstel om een militaire commissie op te stellen onder toezicht van de VN, waarin 5 militairen per strijdende partij zetelen om toezicht te houden op de wapenstilstand.
Nadat Muammar al-Gaddafi in 2011 was afgezet, ontstonden er 2 machtscentra in Libië. Het ene bevindt zich in het Oosten van Libië en wordt voornamelijk gesteund door Egypte en de Arabische emiraten. Het andere is gevestigd in Tripoli en is erkend door de meeste andere landen en door de VN.