President Recep Tayyip Erdoğan woonde op 11 en 12 juli een cruciale top bij van de NAVO-leiders in Brussel. Ankara wil een grotere bijdrage leveren aan toekomstige missies en stelt ook een nieuwe commandostructuur voor.
Om recente uitspraken te weerleggen dat Turkije zich aan het terugtrekken is uit het NAVO-bondgenootschap, zei Assistent Secretaris-generaal voor Publieke Diplomatie Tacan İldem dat Ankara juist haar bijdrage aan het opschroeven is.
Ankara heeft aan de alliantie voorgesteld om het militaire hoofdkwartier van het Turkse leger in Istanbul in gereedheid te brengen om er de nieuwe landcommandostructuur van de NAVO in onder te brengen, zo merkte hij op. Het hoofdkwartier, dat al eerder gebruikt werd voor NAVO-missies, zal nu uitgebreid worden, zei hij.
Turkije zal waarschijnlijk een assistent-commandant sturen naar de trainingsmissie die de NAVO net heeft opgestart in Irak, evenals een aantal extra trainers, deelde İldem mee aan de krant Hürriyet.
Daarnaast zal Turkije het bevel overnemen over de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), vanaf 2021, zei hij.
Erdoğan voert intense bilaterale onderhandelingen
In de marge van de NAVO-top had Erdoğan een reeks bilaterale ontmoetingen met een aantal leiders. Voor het eerst na de verkiezingen in Italië heeft Erdoğan de Italiaanse premier Giuseppe Conte ontmoet.
Hij ontmoette ook de eerste minister van Frankrijk, Emmanuel Macron, na maanden van spanningen tussen Ankara en Parijs, naar aanleiding van de steun die Frankrijk heeft gegeven aan de terreurbeweging YPG.
Voorts had hij bilaterale ontmoetingen met zijn Oekraïense collega Petro Poroshenko en met de Bulgaarse president Rumen Radev. De Turkse president had een korte ontmoeting met de Iraakse premier Haidar al-Abadi. Hij nodigde de premier van Bosnië, Bakir İzetbegovic, en de Azerbeidzjaanse president İlham Aliyev uit op het kantoor van de Turkse permanente NAVO-vertegenwoordiging voor een trilaterale ontmoeting.
Ten slotte ontmoette hij de Griekse premier Alexis Tsipras. Deze ontmoeting valt middenin een rel tussen Ankara en Athene, die ontstond nadat Turkije in maart twee Griekse soldaten arresteerde op Turks grondgebied, nabij de Meriçrivier. Turkije is niet te spreken over het feit dat Griekenland blijft weigeren om acht voortvluchtigen uit te leveren, die daarheen waren gevlucht en asiel hadden gekregen van de Griekse Raad van State na hun poging tot staatsgreep in 2016.