Turkije´s Autoriteit voor het Managen van Rampen en Noodgevallen (AFAD) is druk in de weer met het opbouwen van een veldhospitaal in het zuidoosten van Bangladesh voor Rohingya vluchtelingen. Heel wat vluchtelingen ontvluchten Myanmar uit angst voor vervolging door de politie en de staat in Myanmar.

Sayit Ciftci van het Turkse Nationale Reddingsteam (UMKE) vertelde Anadolu Agency dat het hospitaal in het Balukhali kamp, niet ver van de Cox`s Bazaar, een capaciteit zal hebben van 50 bedden.

Drie van de acht tenten werden reeds compleet opgebouwd, aldus Ciftci. Het hospitaal zal een oppervlakte beslaan van meer dan 1000 vierkante meter en zou operatief moeten zijn tegen het einde van het jaar.

Ook een kraamafdeling

Ciftci: “Naast een noodgevallenunit zal het veldziekenhuis een kraamafdeling hebben. Daarnaast zal het hospitaal eveneens zijn eigen noodgevallendienst bezitten, een algemene operatiedienst, een orthopedagogische dienst en een intensieve dienst met röntgenapparaten. Ten slotte zal het hospitaal ook zijn eigen laboratorium krijgen. Met andere woorden, een klein, maar compleet functioneel ziekenhuis met alle nodige diensten.”

In de eerste fase zullen er 10 dokters ingevlogen worden vanuit Turkije die voorlopig nog aan het werk zijn in een tweede veldhospitaal. Volgens Ciftci melden lokale dokters in verschillende kampen een difterie-epidemie.

Bacteriële infecties

Verschillende mensen stierven reeds aan allerlei bacteriële infecties die vooral de keel en neus aantasten. De exacte dodentol is voorlopig echter onbekend. Ciftci gaf aan medische hulp en middelen aangevraagd te hebben en hoopt dat het ziekenhuis zo snel mogelijk kan beginnen met het behandelen van difterie-patiënten.

De Turkse premier Binali Yildirim zal het constructiegebied op woensdag komen bezoeken en bekijken. Yildirim wordt verwacht voor de overhandigingsceremonie van twee ziekenwagens en personeelsvoertuigen die geleverd zullen worden aan het Centrale Ziekenhuis, gelegen aan de Cox´s Bazaar. De voertuigen worden geleverd door de Turkse Dienst voor Samenwerking en Coördinatie (TIKA).

Meer dan 656.000 vluchtelingen sinds 25 augustus

Sinds 25 augustus staken reeds meer dan 656.000 Rohingya de grens over naar Bangladesh vanuit de westelijke provincie Rakhine in Myanmar, aldus de cijfers van de Verenigde Naties. De Rohingya zijn op de vlucht voor een militaire operatie die er aan de gang is, geleid door veiligheidsagenten en de boeddhisten in het land die verantwoordelijk zijn voor het uitmoorden van zowel mannen als vrouwen en kinderen. Daarnaast plunderen de boeddhisten huizen en steken regelmatig hele dorpen in brand.

´S werelds meest vervolgde bevolkingsgroep

De Royingya worden door de Verenigde Naties bekeken als ´s werelds meest vervolgde bevolkingsgroep. De Royingya leven al jaren, sinds 2012, het jaar waarin verschillende dozijnen Royingya werden uitgemoord, in angst voor geweld.

Het dodentol in de westelijke staat Rakhine van Myanmar is enorm. In de periode vanaf 25 augustus tot en met 24 september spreekt men van meer dan 9000 slachtoffers van het extreme geweld in de provincie, aldus een rapport gebracht door Artsen Zonder Grenzen.

In een rapport, gepubliceerd op 12 december, gaf de globale organisatie voor humaniteit aan dat zo een 71,7 percent van de 6700 doden onder de Rohingya bevolkingsgroep werd veroorzaakt door geweld. Waaronder 730 kinderen jonger dan 5 jaar oud.

De Verenigde Naties detecteerde onder andere massaverkrachtingen, massamoorden, waaronder kinderen en baby’s. Daarnaast documenteerde de Verenigde Naties gevallen van brutaal geweld, verdwijningen door onder andere het veiligheidspersoneel in Myanmar. De Verenigde Naties spreekt van verschillende schendingen van en criminele daden in strijd met de mensenrechten.

AA