Turkije heeft in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib een nieuw woongebied opgericht om alle Syriërs op te vangen die uit hun huizen zijn verdreven door de burgeroorlog in het land die al sinds 2011 aan de gang is.
De bouw van ongeveer 30.000 van de geplande 50.000 bakstenen huizen in het dorp Meshed Ruhin, op ongeveer 5 kilometer van de Turkse grens, is voltooid, en ongeveer 180.000 Syriërs zijn al gaan wonen in de “nieuwe stad” van Idlib.
Volgens de UNHCR zijn er 6,2 miljoen mensen, waaronder 2,5 miljoen kinderen, ontheemd in Syrië, de grootste in eigen land ontheemde bevolking ter wereld.
Idlib, dat ooit 1,1 miljoen inwoners telde, werd een schuilplaats voor deze ontheemden omdat het dicht bij de grens ligt, terwijl het inwonertal van de stad de laatste tijd tot ongeveer 5 miljoen is gestegen.
Om een nieuwe toestroom van Syriërs op Turkse bodem tegen te houden, heeft Turkije, dat al meer dan 3,6 miljoen Syriërs huisvest, vorig jaar de mouwen opgestroopt om een “nieuwe stad in Idlib” te bouwen.
Dankzij de enorme inspanningen van het Turkse voorzitterschap voor rampen- en noodbeheer (AFAD) en de Rode Halve Maan werden in korte tijd zo’n 30.000 bakstenen huizen, een school, een ziekenhuis, en parken voor kinderen, een klein winkelcentrum en een centrum voor vrouwen gebouwd.
Ongeveer 180.000 mensen die in de tenten leefden, begonnen zich te vestigen in de “nieuwe stad” van Idlib, terwijl functionarissen benadrukten dat in de nabije toekomst nog eens ongeveer 20.000 brikettenhuizen zullen worden gebouwd.
“Turkije heeft een enorme operatie uitgevoerd in Syrië – waar de hele wereld zijn rug naar toekeert en doof voor is,” zei Kerem Kınık, het hoofd van de Turkse Rode Halve Maan op 28 november.
“We hebben huizen gebouwd. De mensen wonen nu in huizen die ze ‘onze huizen’ noemen. Ze voelen zich nu veiliger,” voegde hij eraan toe.
Een handje helpen bij de bouw is niet het enige wat de Turkse Rode Halve Maan tot nu toe heeft gedaan. Het agentschap levert dagelijks zo’n 30.000 brood en zo’n 200 ton water aan de burgers van de nieuwe stad.
Het meeste brood wordt geproduceerd in bakkerijen in verschillende delen van de regio.
“Turkije heeft met deze operatie een einde gemaakt aan illegale migratie,” zei Kınık.
Bron: Hürriyet