Een Turkse toppoliticus heeft de Europese Unie bekritiseerd voor haar recente uitspraak die een verbod op islamitische hoofddoeken toestaat.
De ministers van de Turkse ministerraad hebben kritiek geuit op het besluit van een rechtbank van de Europese Unie om werkgevers toe te staan hoofddoeken op hun werkplek te verbieden, omdat dit volgens hen “een klap is voor de rechten van moslimvrouwen” en “racisme legitimiteit zou verlenen”.
De Turkse vice-president zei dat het besluit van de EU de godsdienstvrijheid “bedreigt”, volgens het officiële Turkse Anadolu Agency.
“Ik veroordeel deze ambivalente beslissing, die de vrijheid van godsdienst en geweten vernietigt, ten stelligste”, zei Fuat Oktay.
Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorige week dat Europese bedrijven werknemers mogen verbieden zichtbare tekens van hun religieuze, filosofische of politieke overtuiging te dragen om “zich op een neutrale manier te presenteren aan klanten of om sociale conflicten te voorkomen”.
De uitspraak is echter voorwaardelijk, en de werkgever moet aantonen dat er een noodzaak is om het voorwerp in kwestie te verbieden, meldde Euronews.
The EU’s top court reaffirmed on Thursday that companies in Europe can bar women from wearing head scarves on the job. The ruling upholds an earlier decision that companies can ban religious symbols in the workplace in the interest of “a neutral image.” https://t.co/rF0XPMkQkj
— The New York Times (@nytimes) July 15, 2021
De beslissing van het hoogste rechtscollege van de EU zal gevolgen hebben voor moslimvrouwen, die soms hun hoofd bedekken met een hoofddoek die bekend staat als de hijab.
De laatste rechtszaak over deze kwestie werd aangespannen door twee Duitse moslimvrouwen aan wie werd gevraagd hun hoofddoek niet op het werk te dragen, aldus Euronews.
De beslissing is ook relevant voor de Joodse gemeenschap, waar mannen soms een religieuze hoed dragen die bekend staat als een kippah.
Afzonderlijke zaken
De uitspraak kwam er nadat twee afzonderlijke zaken voor Duitse rechtbanken waren gebracht door moslimvrouwen die werden belet hun hoofddoek naar het werk te dragen. De eerste, een werkneemster in de kinderopvang, werd twee keer van haar werk geschorst en kreeg een schriftelijke waarschuwing voor het dragen van haar hoofddoek. Het kinderdagverblijf had het personeel verboden religieuze symbolen op het werk te dragen.
De tweede vrouw, een verkoopster in een apotheek, kreeg te horen dat zij geen kledingstukken mocht dragen die als een bewust politiek, filosofisch of religieus symbool werden beschouwd. Maar de werkneemster zei dat haar hoofdbedekking verplicht was voor haar godsdienst en weigerde het verbod van de apotheek.
Oktay verklaarde verder dat het besluit “geweld en discriminatie” inhoudt.
De opmerkingen van de vice-president kwamen niet uit de lucht vallen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft vaak commentaar op populistische moslimzaken in Europa.
Vorig jaar bekritiseerde Erdogan opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty.
De leraar werd vermoord nadat hij tijdens een les over vrijheid van meningsuiting een afbeelding van de islamitische profeet Mohammed had getoond.
Turkije heeft een gecompliceerde relatie met de Europese Unie. Turkije heeft in 2005 het lidmaatschap van de supranationale organisatie aangevraagd en is nog steeds kandidaat.
De Straat Bosporus en een deel van de grootste stad van Turkije, Istanbul, liggen in Europa. De rest van het land ligt in West-Azië, ook wel het Midden-Oosten genoemd.
Bron: The Guardian