Saoedi-Arabië sprak zijn “verbazing en spijt” uit over het verbod, terwijl Turkije het “noch islamitisch noch humaan” noemde.
Turkije en Saudi-Arabië hebben het landelijke verbod van de Taliban op het bezoeken van particuliere en openbare universiteiten door vrouwen scherp veroordeeld.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei donderdag dat het verbod “noch islamitisch noch humaan” was.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Jemenitische collega drong Cavusoglu er bij de Taliban op aan het besluit terug te draaien.
“Wat voor kwaad kan onderwijs voor vrouwen? Wat voor kwaad doet het Afghanistan?” zei Cavusoglu. “Is er een islamitische verklaring voor? Integendeel, onze religie, de islam, is niet tegen onderwijs; integendeel, het moedigt onderwijs en wetenschap aan.”
Verbazing en spijt
Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn “verbazing en spijt” uit over het feit dat Afghaanse vrouwen geen universitair onderwijs kunnen volgen. In een verklaring laat op woensdag zei het ministerie dat het besluit “verbazingwekkend was in alle islamitische landen”.
Zij werden de laatste landen met een moslimmeerderheid die dit deden nadat Qatar, dat als bemiddelaar tussen de Verenigde Staten en de Taliban heeft gediend, het besluit had bekritiseerd.
Er is ook binnenlands verzet tegen het verbod: een tiental vrouwen protesteerde donderdag in de straten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel voor vrijheid en gelijkheid. “Alles of niets. Wees niet bang. We zijn samen”, riepen ze.
Sociale media
Ook verschillende bekende cricketers hebben de beslissing op sociale media veroordeeld. Rashid Khan, de voormalige kapitein van het nationale team, tweette dat vrouwen het fundament van de samenleving zijn.
“Een samenleving die haar kinderen in de handen van onwetende en ongeletterde vrouwen laat, kan niet verwachten dat haar leden dienen en hard werken,” schreef hij.
De Taliban nam in augustus 2021 de controle over het land terug nadat ze twee decennia eerder door een door de VS geleide militaire coalitie uit de macht waren gezet.
De Afghaanse samenleving, hoewel grotendeels traditioneel, had het onderwijs voor meisjes en vrouwen in toenemende mate omarmd nadat de Taliban uit de macht waren genomen.
Bron: Hürriyet