Een gemeente in de noordwestelijke provincie Düzce heeft een standbeeld van het beroemde Rabia-teken op een kruispunt van wegen opgericht. Dat meldde persbureau Doğan op 21 juni.
Het Rabiateken is een handgebaar met vier vingers dat sinds 2013 wordt gebruikt als symbool van weerstand door de aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte. Het is sindsdien ook de groet van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan geworden, tijdens ontmoetingen met een menigte.
Over de oprichting van het standbeeld zei de plaatselijke burgemeester Mehmet Keleş van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) het volgende: “We hebben symbolen nodig die aantonen dat sommige dingen in dit land niet meer bestaan na het trauma van de staatsgreep op 15 juli [2016]. Een daarvan is ‘Eén vaderland, één vlag, één natie, één staat’, wat in het bijzonder door onze geachte president wordt benadrukt. Hieruit is het symbool ontstaan.”
Kritiek
Echter, leden van de ultranationalistische beweging Grijze Wolven, ook wel ‘Bozkurtlar’ genoemd in het Turks, bekritiseerden de actie van de gemeente door zich bij een lokaal park te verzamelen en naar het kruispunt waar het standbeeld is opgericht te marcheren. De groep zong leuzen zoals: “De grijze wolf [Bozkurt] is het Turkse nationale symbool” en bedekten later het beeld met hun vlag.
Nationale cultuur
De provinciale voorzitter van de groep, Fatih Gülaçtı, zei dat er wordt geprobeerd het Rabiateken op te leggen aan de nationale cultuur van Turkije. “Wij zijn niet tegen één staat, noch tegen één vlag, noch tegen één natie, noch tegen één vaderland. Dit zeggen de Grijze Wolven al lang. We voegen er ‘één taal’ nog aan toe. Maar waar we bezwaar tegen hebben is dat het Rabiateken van de Moslimbroederschap, dat na een oproer in Egypte is ontstaan, aan ons volk als nationaal symbool wordt opgelegd”, zei hij.
Hurriyet